Riscă ani grei de închisoare pentru tentativă
Social 30 martie 2018, 19:48 | 2086

Valerian Zabolotnîi, care ar fi pus la cale omorul șefului PD, Vladimir Plahotniuc, riscă 24 de ani de închisoare. Ceilalți membri ai pretinsei grupări riscă între 11 și 14 ani de pușcărie, la cererea procurorului de caz. Învinuiții spun că nu au nicio atribuție cu tentativa de omor asupra lui Plahotniuc. Sentința ar putea fi pronunțată pe 2 aprilie.

În cadrul susținerilor verbale, procurorul de caz a declarat că vinovăția inculpaților ar fi fost demonstrată și că organizatorul tentativei ar fi Valerian Zabolotnîi, vicepreședintele Fondului internaţional pentru ajutorarea veteranilor şi invalizilor din sport. Acesta ar fi acționat la indicațiile lui Grigore Caramalac, poreclit ”Bulgaru”. Pe lângă faptul că ar fi pregătit omorul, Valerian Zabolotnîi, Dmitri Șevcenco și Stepan Chirov sunt învinuiți și de păstrarea ilegală a armelor și munițiilor. Pentru ultimii doi, acuzatorii cer 13 și, respectiv, 14 ani de închisoare. Atunci când și-au pus ultimul cuvânt în fața instanței, inculpații au negat cele incriminate.

Pentru ceilalți trei inculpați procurorul a cerut 11, 13 și, respectiv, 14 ani. Pe lângă pregătirea omorului, Vasile Dragulea, Ivan Cojocari și Igor Melnic sunt învinuiți de trecerea ilegală a frontierei. Ultimul a recunoscut că s-a deplasat ilegal în Ucraina, însă a declarat că nu a știut care a fost scopul călătoriei. Pentru acest capăt de acuzare, avocatul lui Melnic a cerut ca el să fie recunoscut vinovat și să fie pedepsit cu aplicarea unei amenzi. Pentru pregătirea omorului, toți apărătorii au cerut achitarea clienților lor. Procurorul de caz afirmă însă că a demonstrat vinovăția inculpaților și că aceștia pot fi reeducați doar în închisoare.

În învinuirea adusă inculpaților, acuzatorii s-au bazat pe mărturiile lui Iuri Parhomenco. El și-a recunoscut vinovăția în acest dosar, dar și a unor persoane care ar fi agenți din Ucraina și care apar în imaginile făcute publice ulterior de Ministerul Afacerilor Interne. Procurorul de caz a declarat că există un alt dosar pe același fapt, care se află la faza de urmărire penală, însă nicio persoană nu se află în arest preventiv. Unul dintre inculpați a declarat instanței că oameni din paza lui Plahotniuc ar fi înscenat tentativa de omor. Următoarea ședință a fost programată pentru 2 aprilie, când își va spune ultimul cuvânt al șaselea inculpat. Tot atunci ar putea fi pronunțată sentința.

În aprilie trecut, autoritățile Republicii Moldova au anunţat despre anihilarea unei grupări, care punea la cale un omor la comandă. Opt persoane au fost reţinute la Chişinău, iar nouă - în Ucraina. Au fost făcute publice imagini video din timpul reţinerii, efectuării percheziţiilor, dar şi secvenţe filmate cu camera ascunsă. Într-un episod apar trei bărbaţi care vorbesc, în curtea unui bloc, despre cum ar urma să aibă loc operaţiunea. Ei au desenat, cu degetul, pe nisip, schema amplasării clădirii Global Business Center, acolo unde își are biroul Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie