Scrisoare deschisă către Pavel Filip
Social 7 iunie 2018, 20:05 | 2706

Deschiderea unor misiuni diplomatice în Africa, America Latină sau Asia nu este justificată. Opinia aparţine fostului ambasador al Republicii Moldova în România, Belgia și NATO, Iurie Reniță, exprimată într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Pavel Filip. ”Ghana, Argentina și India nu constituie priorități majore pentru prezentul și viitorul european al Republicii Moldova”, subliniază Reniţă. Cu acesta este de acord fostul președinte al Asociației pentru Politica Externă, Victor Chirilă. Guvernarea de la Chişinău nu comentează, deocamdată.

Iurie Reniţă îi sugerează lui Pavel Filip să mai potolească intenţiile ministrului Tudor Ulianovschi. Reniță vede şi o problemă de ordin financiar.

În cele din urmă, Renița vrea să afle ce aşteaptă guvernarea de la ambasada sa din Ghana. În acelaşi stil, Chirilă scrie că decizia Guvernului Filip de a deschide ambasadă în Ghana este nu doar istorică, ci, pur și simplu, genială.

Mai mult. Victor Chirilă susține că Ghana ar putea împărtăși Partidului Democrat din Moldova experiența sa de anulare a sistemului pluripartid și de instaurare pentru 10 ani a unui regim autoritar.

Pe final, Victor Chirilă scrie că minele de aur din Ghana sunt în așteptarea forței de munca calificată din Republica Moldova, subliniind cu o anumită doză de cinism că Africa e tot mai aproape de noi. Telefonat în repetate rânduri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexandru Roitman, nu a răspuns pentru a ne oferi o reacție. A fost inabordabil şi ofițerul de presă al premierului Filip, Stela Nistor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie