Image-Description
Candu a refuzat să introducă pe ordinea de zi declararea anului 2019 - Anul luptei cu corupția: „Vom mai avea ședințe”
Politic 30 noiembrie 2018, 12:20 | 1783

Anul 2019 în Republica Moldova ar putea fi declarat Anul luptei împotriva corupției. O propunere în acest sens fost făcută la începutul ședinței de astăzi a Parlamentului, însă speakerul Andrian Candu a refuzat să o introducă pe ordinea de zi, pe motiv că... vor mai fi ședințe.

„Mai multe ONG-uri au venit cu apelul ca Anul 2019 să fie declarat Anul luptei cu corupția. Or, corupția chiar este o problemă foarte mare și afectează viața fiecărui cetățean, o arată și indicele corupției (locul 122 din 180 în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International) și ar fi onorant pentru Parlament și pentru deputați să declarăm anul 2019 anul luptei împotriva corupției”, a declarat deputatul Pistrinciuc.

„Nu cunosc despre această declarație, dar o să rog colegii din secretariat să mi-o aducă. Oricum, în această sesiune de toamnă vom mai avea ședințe, nu e ultima, mai avem dreptul. Azi e ultima zi când putem aproba legi organice, dar alte inițiative mai putem adopta. Într-adevăr, un subiect important”, a răspuns Candu.

Deputații PLDM au insistat totuși ca proiectul să fie aprobat astăzi.

„Chiar dacă e un proiect de hotărâre, acum, ca urmare a modificărilor de pe ordinea de zi, au fost introduse hotărâri. Astăzi Parlamentul e în exercițiu deplin și ar fi bine să-l introducem”, a insistat Tudor Deliu.

„M-am expus deja. Săptămâna viitoare sau în una din ședințele viitoare vom reveni la acest subiect”, a spus Candu, încheind subiectul.

Amintim că, recent, mai multe ONG-uri și instituții mass-media au lansat un apel public către conducerea țării privind declararea anului 2019 - Anul luptei cu corupția.

„În spațiul public a apărut inițiativa președintelui Dodon de a declara 2019 „anul familiei”. O inițiativă sterilă, care în loc să vorbească despre toleranță și incluziune, bunăstare și non-violență sau oportunități pentru toți, are intenția să divizeze în continuare societatea și să ignore problemele reale cu care se confruntă familiile moldovenești. Corupția afectează fiecare cetățean și familie în parte, în special păturile social vulnerabile. Corupția a distrus multe familii. Aproximativ un milion de oameni sunt plecați din țară, în căutarea unei vieți mai bune. Din cauza corupției, cetățenii noștri nu își pot deschide o afacere, nu pot avea o carieră bazată pe merit și munca depusă, nu au acces la servicii publice de calitate. Corupția ne privează de o justiție corectă și de o viață demnă, menținând majoritatea oamenilor noștri în sărăcie, vulnerabili și nesiguri în forțele proprii și ziua de mâine. Corupția a devenit un impediment real în calea funcționării instituțiilor democratice și a democrației, în general. Combaterea eficientă a corupției este în interesul întregii societăți.

An de an, statul eșuează să combată eficient corupția prin politicile sale. Pentru a învinge corupția, autoritățile trebuie să recunoască problema, iar societatea să se coaguleze în jurul ei, condamnând-o. În Republica Moldova mai există forțe ce au energie de a se opune corupției din societatea noastră. Aceste eforturi trebuie menținute, încurajate și multiplicate și autoritățile sunt datoare să o facă. Din aceste motive, propunem declararea anului 2019 drept anul luptei cu corupția. Declararea anului 2019 drept anul anticorupției în Moldova va ajuta la sensibilizarea populației, dar mai ales a instituțiilor publice din Moldova. Este timpul ca statul Republica Moldova să iasă din această stare de negare a problemei corupției”, se spune în apelul ONG-urilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie