Vladimir Țurcan, noul președinte al CCM
Social 19 august 2019, 22:58 | 1688

Fostul deputat al PSRM Vladimir Țurcan este noul președinte al Curții Constituționale. El a fost ales în această funcție astăzi, prin vot secret, pe un termen de trei ani. Asta după ce vineri a devenit judecător al Curţii Constituționale din partea Parlamentului, deşi nu a participat la concursul organizat de legislativ. Ţurcan nu vede o problemă în faptul că a ajuns judecător fără a se înscrie în competiţia respectivă.

Vladimir Țurcan susține că actuala componență a Curții Constituționale va fi apolitică. El a adăugat că a ieşit vineri din Partidul Socialiștilor.

Potrivit lui Țurcan, pentru funcția de președinte al Curții Constituţionale a fost propusă și judecătoarea Liuba Șova, desemnată de Guvern, însă majoritatea ar fi votat pentru el. Liuba Şova a fost aleasă în calitate de judecător care va exercita funcţiile şefului instituţiei în absenţa acestuia. După alegerea noului președinte al Curţii Constituţionale, a urmat un val de critici. Premierul Maia Sandu a declarat că numirea unui reprezentant al PSRM este un lucru grav şi că nu se poate admite ca instituția să fie controlată de o forță politică.

A reacţionat şi membrul fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat Andrian Candu.

Dezacordul față de numirea președintelui Curții Constituționale și-a exprimat și directoarea Programului Justiție și Drepturile Omului al Centrului de Resurse Juridice din Moldova Nadejda Hriptievschi.

Iar șeful statului și-a manifestat susținerea față de actualul președinte al Curții Contituționale.

Pe de altă parte, secretarul general al Guvernului, Andrei Spânu, consideră că Țurcan trebuie să-și dea demisia din funcția de președinte al Curții Constituționale.

Precizăm că în concursul organizat inițial de Parlament s-au înscris peste 20 de candidați. Comisia juridică a legislativului i-a desemnat câștigători ai competiției pe Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Săptămâna trecută, însă, un grup de deputați i-a propus din partea Parlamentului pe Domnica Manole și Dumitru Pulbere. La scurt timp, Dumitru Pulbere a fost înlocuit cu deputatul socialist Vladimir Țurcan. Motivul substituirii ar fi fost că Pulbere nu întrunea condițiile necesare pentru această funcție, deoarece a fost judecător la Curtea Constituțională de două ori, iar potrivit legii cu privire la Curtea Constituțională, o persoană nu poate să dețină mai mult de două mandate de judecător la respectiva instituție. În componența Curții Constituționale intră șase judecători, cu un mandat de șase ani. Doi sunt desemnați de Parlament, doi - de Guvern şi alți doi - de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Opinia ta contează. Comentează!