Primele dezvăluiri în fața camerei

Tânăra de 19 ani, care a avortat în luna decembrie a anului trecut în toaleta Institutului Mamei și Copilului, povestește în amănunte despre acest caz, într-un interviu pentru „Europa Libera”. Ecaterina Iaroș urma să aibă o fetiță, dar în a 18-a săptămână de sarcină a aflat că embrionul are anomalii incompatibile cu viața. După o investigație repetată, doctorii i-au recomandat să facă avort medicamentos. 

Ecaterina a ajuns la Institutul Mamei și Copilului pe data de 9 decembrie. Era sâmbătă seara și venise pentru că avea dureri puternice.

Luni dimineață, Ecaterina l-a văzut pe medicul ei, șeful secției ginecologie, care i-a zis să mai facă o ecografie. Aceasta a confirmat diagnosticul copilului. În aceeași zi, medicul a trimis-o la farmacie să cumpere pastilele, care îi vor provoca nașterea, chiar dacă, așa cum am aflat ulterior, medicamentele trebuiau să fie asigurate de spital.

Ziua și noaptea de marți au fost chinuitoare. Ecaterina nu știa ce urma să se întâmple. La un moment dat, s-a gândit că poate să nască în orice moment. 

Tânăra își amintește că într-un final i-au fost făcute câteva injecții, care i-au calmat corpul. Doar că a suportat chinul până joi, la ora 4 dimineața.

În cazul Ecaterinei Iaroș s-a autosesizat și Asociația Promo-LEX. Până în prezent a fost deschisă o cauză penală, dar avocatul femeii adună probe și pentru un dosar civil. Ministerul Sănătății a confirmat că tânăra de 19 ani a avortat de una singură în toaleta Institutului Mamei și Copilului. Cinci medici au fost sancționați. Șefa secției Ginecologie și infirmiera au fost concediate, iar trei medici au fost mustrați. După cazul Ecaterinei Iaroș, alte 98 de femei au povestit despre atitudinea inadecvată a medicilor din maternități. A fost semnată și o declarație comună. Drept reacție, Ministerul Sănătății a promis că va elabora reguli, care să schimbe comportamentul doctorilor. Una dintre co-autoarele petiției comune, Alina Andronache, spune că au reacționat, într-un fel sau altul, toate instituțiile, unde a fost depusă solicitarea. Toate, cu excepția Guvernului. 

Opinia ta contează. Comentează!