IDIS „Viitorul” a prezentat un raport privind evaluarea implementării Acordului de Asociere
Social 20 decembrie 2019, 13:37 | 2761

Experții naționali au evaluat implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Concluzia generală este că în Republica Moldova există carențe la capitolele asigurarea integrității în sectorul public, cooperarea în sectorul energetic, achizițiile publice și calitatea mediului concurențial. Iar realizări mai multe sunt în domeniul infrastructură critică. Cei vizați spun că vor lua în calcul recomandările specialiștilor.

Potrivit experților de la IDIS „Viitorul”, Autoritatea Națională de Integritate are o capacitate redusă de verificare a conținutului declarațiilor de avere. Astfel, de la începutul acestui an și până în luna septembrie, au fost evaluate doar 2,3 la sută dintre declarații.

Restanțe sunt și la capitolele calitatea mediului concurențial, cooperarea în sectorul energetic, dar și în achizițiile publice, adaugă specialiștii.

În domeniul achizițiilor publice s-au înregistrat rezultate bune odată cu introducerea Documentul Unic de Achiziții European, crearea Agenției Naționale de Soluționare a Contestațiilor, introducerea sistemului electronic și desfășurarea obligatorie a două proceduri de achiziție publică prin intermediul sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” Mtender. O problemă este întârzierea transpunerii directivei 2014/25/UE în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale”, a concluzionat Carolina Ungureanu, expertă în domeniul achizițiilor publice.

Realizări sunt la capitolul infrastructură critică, spun experții.

În replică, reprezentanții Autorității Naționale de Integritate au spus că, de fapt, instituția s-a autosesizat pe marginea investigațiilor jurnalistice, dar va lua în calcul și recomandările experților de la IDIS „Viitorul”.

Iar Vitalie Drăgancea, consilierul prim-ministrului Ion Chicu, ne-a declarat că „transparentizarea achizițiilor publice este una dintre prioritățile Guvernului” și că „acțiuni pe această dimensiune vor fi întreprinse de mai multe instituții”. Tot consilierul premierului a spus că opinia exprimată de reprezentantul IDIS „Vitiorul” ar fi „o încercare de a câștiga atenție publică prin criticarea Guvernului”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Evaluarea implementării Acordului de Asociere”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie