Fracțiunea Platformei DA propune introducerea moratoriului asupra achitării fraudei bancare
Politic 3 decembrie 2019, 16:36 | 1414

Deputații din Platforma DA cer un moratoriu asupra ”legii miliardului” din 2016, care a pus povara fraudei bancare pe umerii cetățenilor. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Secretariatul Parlamentului. Potrivit semnatarilor, moratoriul ar urma să fie aplicat până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a sumelor fraudate.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a declarat astăzi presei că în proiectul bugetului pentru anul 2020 nu se vorbește despre amendarea acestei legi, deși Parlamentul a aprobat în luna octombrie curent o hotărâre, care prevede că Guvernul și Banca Națională trebuie să examineze în 60 de zile oportunitatea revizuirii Legii din 2016.

Alexandru Slusari și-a exprimat speranța că toate fracțiunile parlamentare vor susține instituirea moratoriului asupra achitării miliardului convertit în datorie de stat. Potrivit lui Slusari, aceasta va permite economisirea imediată a circa 850 de milioane de lei. Deputatul a atras atenția că pe 1 decembrie a expirat termenul de 30 de zile, oferit Procuraturii Generale pentru prezentarea unui raport amplu privind frauda din sistemul bancar. Slusari spune că a primit doar un document, în opinia lui, ”foarte general”, de două pagini.

Întrebat de ce Platforma DA nu a venit cu inițiativa unui moratoriu când era la guvernare, Alexandru Slusari a răspuns că doar ancheta Comisiei parlamentare a durat 120 de zile și, deoarece guvernul s-a schimbat, s-a decis să se meargă pe calea parlamentară. Am solicitat o reacție la Serviciul de presă al Guvernului, dar nu am primit, deocamdată, un răspuns. În ceea ce privește raportul privind frauda din sistemul bancar, reprezentanții Procuraturii Generale ne-au declarat că documentul de două pagini este ”ceea ce s-a decis a fi transmis”. Amintim că în 2016, Guvernul Filip a transformat garanțiile de stat, emise de guvernele Leancă și Gaburici după frauda bancară, în datorie de stat. Au fost emise obligațiuni pe 25 de ani, în volum total de 13,3 miliarde de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută, ceea ce practic a dublat suma datoriei care se achită anual din bugetul de stat. 

Opinia ta contează. Comentează!