Acuză de tergiversarea dosarului
Social 20 martie 2018, 19:42 | 1650

Gheorghe Duca și soția acestuia se află în continuare în funcții publice, chiar dacă sunt, mai bine de un an, cercetați într-un dosar penal. Președintele Academiei de Științe este suspectat de exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, fiind acționat în judecată de către colegul său, Ilie Donica. Nedumerit, acesta susține că a informat instituțiile de drept, doar că răspunsurile oferite au fost foarte vagi. Mai mult, el crede că întregul proces este tergiversat intenționat.

Ilie Donica susține că exact în urmă cu un an, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca soții Duca să fie cercetați penal, doar că până în prezent nu s-a întreprins absolut nimic.

Suspendarea lui Gheorghe Duca din funcția de membru al Guvernului s-a făcut în urma modificării Codului cu privire la știință și nici pe departe din cauza infracțiunilor comise, afirmă Ilie Donica.

Gheorghe Duca nu a răspuns la telefon pentru ne comenta situația. În schimb, Serviciului de Presă al Guvernului ne-a comunicat că după reformare, Gheorghe Duca nu se mai regăsește în cabinetul de miniștri, iar funcția de șef al Academiei de Științe o deține în continuare. Menționăm că pe parcursul exercitării funcției de președinte al Academiei de Științe, Gheorghe Duca a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. Astfel, Curtea de Conturi a depistat că administrația AȘM a admis nereguli de zeci de milioane de lei între anii 2009-2012. Iar Ilie Donica l-a mai acuzat pe Gheorghe Duca de înstrăinarea ilegală a patrimoniului instituției. Potrivit acestuia, unele proprietăți ar fi fost trecute fraudulos în gestiunea Universităţii AŞM, condusă de Maria Duca. Totodată, CNI a stabilit faptul că preşedintele Academiei nu şi-a declarat toate proprietăţile şi că a inclus date eronate în una dintre declaraţiile de avere. De exemplu, el nu a indicat venitul obţinut din vânzarea unui imobil de pe strada pe care locuieşte în prezent. Aici familia a construit anterior o casă, în care a locuit o perioadă, iar în 2012 a vândut-o. Valoarea cadastrală a imobilului se ridică la 1 milion 200 de mii de lei. Niciunul dintre soţi nu a indicat, însă, în dările de seamă anuale, informaţii cu privire la tranzacţia respectivă. Gheorghe Duca a atacat Autoritarea Națională de Integritate în judecată, însă a pierdut cauza în prima instanţă şi cea de apel. Academicianul a negat toate acuzaţiile. Întrebaţi despre averea pe care au reuşit să o agonisească, atât Gheorghe, cât şi Maria Duca spun că tot ce au, au obţinut prin muncă. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie