Proces fulger în dosarul Platon
Social 6 decembrie 2018, 20:34 | 3393

Se trece cu viteza luminii de la o fază la alta în dosarul lui Veaceslav Platon de la Curtea de Apel. La începutul ședinței, avocații au avut mai multe solicitări, însă acestea au fost respinse, întrucât s-a trecut la o altă etapă a procesului, spun judecătorii. În ședința de ieri, care a durat peste șapte ore, avocații au cerut audierea lui Platon. După cinci ore de mărturii, s-a luat o pauză până sâmbătă.

Ca de obicei, Veaceslav Platon a fost escortat de zeci de polițiști și mascați. Deși procesul este public, jurnaliștii nu sunt lăsați să intre în sală. Au acces după mai mult timp de așteptare.

La începutul procesului, în care este învinuit de tentativă de escrocherie și coruperea mascaților, Platon a solicitat să fie chemată o ambulanță, pe motiv că are dureri insuportabile de dinți. Avocații săi au precizat că din luna martie curent cer asistență medicală, însă nici până în prezent nu i-a fost acordată. Aceștia spun că procurorii nu întreprind nimic în acest sens. În replică, acuzatorii de stat au cerut respingerea cererii, motivând că Platon a fost verificat anterior de medici, iar acest aspect nu s-a adeverit. Judecătorii au respins solicitarea. Totodată, apărătorii lui Platon au făcut mai multe cereri de audiere a martorilor. Însă și acestea instanța nu le-au acceptat, motivul fiind că procesul a trecut la o altă etapă.

Avocații lui Platon mai spun că la orice tentativă de a explica care este poziția părții apărării, erau amenințați de președintele ședinței că vor fi sancționați. Iar fiecare cerere efectuată de ei sau Veaceslav Platon în ședință, a fost respinsă.

Printre solicitările respinse s-a numărat și cea de a fi audiate, în calitate de martor, peste 30 de persoane. Asta după ce în prima instanță, Veaceslav Platon a fost înlăturat de la proces și nu a ascultat depozițiile acestora.

Respinsă ca neîntemeiată a fost și o cerere de verificare a patru CD-uri, anexate la dosar. Dintre acestea, doar unul a fost supus expertizei.

Alexandru Bodnariuc spune că la observațiile avocaților nici nu se mai reacționează. În afară de lista de martori cerută spre audiere de avocați, și Platon a solicitat verbal audierea unor persoane. Printre acestea se numără președintele PD, Vladimir Plahotniuc, colegul său de partid Constantin Botnari, președintele Parlamentului Andrian Candu, procurorul Adriana Bețișor și șeful penitenciarului nr.13, Igor Pântea. Instanța a respins și această solicitare.

Audierea lui Veaceslav Platon a durat peste cinci ore, cu o pauză de jumate de oră, pe motiv că grefierul se simțea rău. În locul acestuia a venit altul. Avocații au altă părere în acest sens.

În decembrie trecut, Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe mai multe capete de acuzare. Procurorii susțin că într-un caz, Platon, împreună cu doi complici, ar fi intenționat să sustragă milioane de lei de pe conturile unor firme de asigurări. În alt caz, afaceristul le-ar fi promis unor angajați de la Detașamentul cu Destinație Specială „Pantera” apartamente în Chișinău, automobile sau mii de euro pentru a beneficia de anumite facilități. Dialogul dintre Platon şi mascaţi a fost filmat de ofițeri cu o cameră ascunsă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie