Gurin, judecător la Curtea Constituțională
Politic 11 decembrie 2018, 20:59 | 2705

Fostul procuror general Corneliu Gurin a devenit judecător la Curtea Constituțională, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. Gurin vorbește despre o surpriză: subiectul nici nu figura pe ordinea de zi a ședinței CSM, iar de un concurs nici nu s-a pomenit. Fostul procuror general îl va înlocui la Curtea Constituțională pe Igor Dolea, care a plecat ieri din funcție.

Corneliu Gurin susține că numirea sa în funcție este o surpriză, întrucât a fost anunțat că este potențialul candidat abia luni, iar cererea sa a fost depusă în dimineața zilei de marți.

Corneliu Gurin a ajuns procuror general în 2013, după ce Valeriu Zubco a demisionat din funcție după scandalul cu vânătoarea fatală din Pădurea Domnească. Gurin s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale în perioada jafului din sistemul bancar, demisia sa fiind cerută în mod repetat în timpul protestelor din 2015. El a fost cel care la sfârșitul lui 2015 a cerut retragerea imunității parlamentare a fostului premier Vladimir Filat, acuzat de implicare în frauda bancară. În decembrie 2016, Corneliu Gurin a fost desemnat ”regele balului”, organizat de un salon de spa din Chișinău. Pe lângă titlu, Gurin a primit în dar, pentru o noapte, un apartament prezidențial la Hotelul ”Nobil”, care aparține șefului PD, Vladimir Plahotniuc, dar și o plimbare cu un automobil Jaguar. Potrivit legii, judecătorii constituționali, șase la număr, sunt numiți de Parlament, Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, pe un termen de câte șase ani. Aceștia pot exercita cel mult două mandate consecutive și beneficiază de imunitate. Ei nu pot fi reţinuți, arestați sau percheziționați, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, trimis în judecată penală sau contravenţională fără încuviinţarea prealabilă a Curţii Constituţionale. Judecătorul Igor Dolea, care și-a prezentat din funcție în ziua de luni, a avut în 2017 un salariu de aproximativ 249 de mii de lei de la Curtea Constituțională.

Opinia ta contează. Comentează!