Putin, reales președinte
Externe 19 martie 2018, 17:43 | 3175

Vladimir Putin rămâne la șefia Federației Ruse pentru încă șase ani. După procesarea a 99,83 la sută din buletinele de vot, Putin își asigură cel de-al patrulea mandat, cu 76,6 procente din sufragii.

Alegerile prezidențiale desfășurate ieri în Rusia au fost marcate însă de un șir de nereguli și abateri. Rezultatul alegerilor prezidențiale din Rusia nu este o surpriză, după cum au arătat și ultimele sondaje.

Peste 73 de milioane de cetățeni ruși din cele 111 milioane cu drept de vot au participat la scrutin. Prezenţa la vot a fost mai mică decât la alegerile precedente, iar marii absenţi de la urne au fost tinerii. Aflat la cârma Rusiei din anul 2000, Vladimir Putin, în vârstă de 65 de ani va rămâne la puterea țării până în 2024.

În urma alegerilor, pe locul doi s-a plasat Pavel Grudinin, fiind urmat de Vladimir Jirinovski și jurnalista Xenia Sobciak. Scrutinul din Rusia a fost marcat însă de mai multe fraude. Pe Internet au circulat înregistrări video, care arătau că în câteva secții de votare, membri ai comisiei electorale au îndesat în mod ilegal, numeroase buletine de vot în urne. În afara Rusiei, alegerile prezidențiale au fost boicotate, inclusiv în peninsula Crimeea, regiune anexată în 2014 de Moscova.

Și în capitala Marii Britanii, mai mulți cetățeni ruși au protestat față de un nou mandat a lui Putin. În campania sa electorală, Vladimir Putin le-a promis rușilor că va crește nivelul de trai și s-a lăudat lumii întregi cu cel mai nou armament din dotarea armatei ruse. Pe de altă parte, Putin se află în toiul unor tensiuni puternice cu Occidentul, după ce mai multe țări au acuzat Rusia de otrăvirea, în Anglia, a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Putin a oferit un răspuns pentru prima dată acuzațiilor cu pricina. La rândul său, autoritățile britanice au declarat absurdă negarea lui Putin, în contextul în care agentul folosit în atac face parte din grupul de substanțe produse de sovietici în ultimii ani ai Războiului Rece și cunoscute ca „novicioc”.

Precizăm că săptămâna trecută, premierul britanic, Theresa May, a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși de pe teritoriul Angliei, drept sancțiune impusă Rusiei, pe care o consideră vinovată de otrăvirea celor doi într-un oraș din Anglia.

De asemenea, a fost decisă și suspendarea contactelor bilaterale între Marea Britanie și Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!