În satul Hagimus, raionul Căuşeni, a fost deschis un centru al medicilor de familie
Social 17 iulie 2019, 20:48 | 2074

După ce au suportat lipsuri cronice, mai mulți ani la rând, pacienții din satul Hagimus, raionul Căușeni, dar și medicul de familie împreună cu patru asistente se bucură acum de un nou centru specializat, cu apă caldă, toaletă și încălzire. Instituția are utilaj modern, cum nu s-a mai văzut. Toate, datorită sprijinului din partea Uniunii Europene, care a dat aproape 124 de mii de euro.

La acest centru, pacienții au mers ani la rând, cerând intervenția medicilor. Temelia clădirii a fost afectată de apele subterane, peste tot era igrasie și din această cauză tencuiala cădea de pe pereți.

Valentina Ciobanu a lucrat 13 ani asistentă medicală în fostul centru al medicilor de familie. Fiind și laborantă, spune că îi era foarte greu din cauză că nu era apă caldă.

Noul centru are încălzire autonomă, aparate pentru aer condiționat, apeduct și canalizare. A fost adus echipament modern, care a luat locul celui învechit. Au fost schimbate aparatele Stat-Fax pentru analizele de laborator.

A apărut și o centrifugă modernă, la care poate fi programat timpul de centrifugare a sângelui.

Angajații medicali se bucură și de un tensiometru special...

Acum este mai uşor să stabilești un diagnostic sau să urmărești evoluția unei boli datorită utilajului, prin care este privită pelicula de la Roentgen.

În opt luni de când lucrează centrul medicilor de familie, aici vin zilnic până la 30 de oameni.

Mulți pacienți vin din Tiraspol...

Centrul Medicilor de Familie a fost construit și amenajat în cadrul programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

În acest sens, Uniunea Europeană a alocat aproape 124 de mii de euro, iar autoritățile locale au contribuit cu circa 23 de mii de euro.

Deschiderea oficială a Centrului Medicilor de Familie s-a încheiat cu muzică și dansuri.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie