Un nou protest la București
Externe 21 iunie 2018, 16:00 | 2351

Nemulțumiți de injustiție sunt și românii din București. Mii de oameni au ieșit aseară în stradă, revoltați de controversatele modificări aduse Codului de procedură penală, în mare grabă și în toiul nopții. Manifestanții au scandat timp de cinci ore în fața Guvernului și au cerut demisia coaliției de guvernare PSD-ALDE. Acțiunea de protest a fost marcată de altercații între demonstranți şi jandarmi, opt persoane fiind reținute.

Protestele de la București au început ieri încă de la orele amiezii. Protestatarii s-au adunat în fața Parlamentului, iar unii dintre ai au ajuns chiar și pe hol.

La ieșirea din plen, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost huiduit de protestatari, în timp ce deputații care îl însoțeau, i-au împins și bruscat pe jurnaliștii, care încercau să obțină declarații de la Dragnea.

Protestul din București a fost marcat de altercaţii, după ce unii manifestanţi au rupt cordonul forţelor de ordine şi s-au aşezat pe asfalt, blocând o șosea. Jandarmii au intervenit în forță.

Totodată, poliția a folosit și spay cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor.

Opt persoane au fost reținute şi duse la secția de poliţie.

Printre ei se numără și un jurnalist german, care documenta protestul. Bărbatul, stabilit de doi ani în România, și care a realizat anterior un material despre șeful PSD, Liviu Dragnea, în județul Teleorman, intitulat „Aici nu-l avem decât pe Dragnea”, a fost luat pe sus și urcat într-o dubă.

Un alt protestatar bruscat este un membru USR. Acesta strângea semnături pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”, de modificare a Constituției. Potrivit martorilor, el ar fi fost ridicat de jandarmi pentru faptul că i-a întrebat de ce l-a luat pe sus pe unul dintre manifestanți.

Potrivit presei, jandarmii au format un cordon și pe o șosea care duce spre sediul PSD-ului, pentru a împiedica manifestanții să ajungă acolo. Precizăm că proiectul PSD privind modificarea Codului de Procedură Penală a trecut de Camera Deputaţilor într-o singură zi. Opoziţia acuză puterea că a modificat anumite articole din Codul de Procedura Penală cu dedicaţie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, dar și pentru şeful Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu, ambii făcând subiectul mai multor anchete la DNA. O modificare controversată este cea care nu le va permite procurorilor să ofere jurnaliștilor informații din anchete, referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.

Opinia ta contează. Comentează!