Primele imagini cu ostaticii moldoveni
Social 12 aprilie 2018, 19:30 | 8149

După aproape doi ani şi jumătate de la capturarea a doi piloţi moldoveni şi uciderea unui al treilea în Afganistan, apar primele imagini, care confirmă că cei doi sunt vii. Jurnal TV a difuzat aseară, la "Ora Expertizei", înregistrări video în care cei doi ostatici cer cu disperare ajutor. Viaţa acestora depinde de voinţa puterii de la Chişinău, preocupată acum de propriile calcule electorale. Cel puţin asta afirmă preşedintele formaţiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, care a oferit imaginile şi a adus detalii nebănuite în acest caz.

Renato Usatîi spune că a apelat la mai mulţi intermediari și consultanţi, ca până la urmă să stabilească locul aflării ostaticilor, în septembrie 2017. Între timp, o grupare de terorişti ar fi lichidat gruparea, care îi deţinea pe cetăţenii moldoveni şi i-ar fi preluat la rândul ei, încercând să-i vândă. Prima înregistrare în care apar ostaticii moldoveni pare să fi fost făcută în toamna anului trecut, la aproape doi ani de la capturarea lor.

Cei doi ostatici moldoveni au apărut ulterior într-o altă înregistrare, în care spun că aceasta a fost făcută la sfârşitul anului trecut, pe 22 decembrie 2017. În filmuleţ, aceştia şi-au reconfirmat identitatea, răspunzând la mai multe întrebări transmise de Renato Usatîi. Acesta, însă, nu a vrut să spună cum a reuşit să intre în legătură cu piloţii moldoveni, invocând temeri privind securitatea lor. Usatîi afirmă că a existat un plan de salvare a ostaticilor, după Revelion, doar că la un moment dat au intervenit autorităţile de la Chişinău.

Usatîi spune că după aceste evenimente, oficialii de la Chişinău le-au propus răpitorilor câte un milion de dolari pentru fiecare dintre cei doi ostatici moldoveni. Dinte toate instituţiile statului, a reacționat doar Procuratura Generală, potrivit căreia, autorităţile Republicii Moldova întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea situaţiei vizând cei doi cetăţeni moldoveni.

Am încercat să obţinem reacţii şi răspunsuri la mai multe întrebări din partea Guvernului, dar ni s-a spus să facem o solicitare oficială de informaţii. Astfel, am formulat zece întrebări către executiv, dar, deocamdată, nu am primit niciun răspuns. La fel, am trimis solicitări la Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul de Interne, Procuratura Generală şi Preşedinţie, dar, la fel, n-am primit niciun răspuns. Nici la numărul de telefon al companiei "Valan International Cargo Charter" n-a răspuns nimeni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie