Carburanții nu se vor scumpi în Franța
Externe 4 decembrie 2018, 21:25 | 1366

Guvernul de la Paris a renunţat la majorarea tarifelor pentru carburanți. Decizia vine după protestul violent din weekendul trecut al așa-ziselor ”veste galbene”, soldat cu decesul unei femei de 80 de ani. Între timp, protestatarii au venit cu o listă întreagă de revendicări către puterea din Franţa.

Autorităţile din Franța au anunțat că vor impune un moratoriu asupra majorării taxelor pentru carburanți. Totodată, oficialii au condamnat violențele din timpul protestelor, care s-au soldat cu un deces. Este vorba despre o femeie de 80 de ani, din Marsilia, care a fost lovită de un proiectil cu gaz lacrimogen, pătruns în casa ei pe fereastră.

Între timp, protestatarii au depus o listă cu 42 de revendicări. Manifestanţii solicită, printre altele, ca salariul minim să fie majorat cu 150 de euro, până la 1.300 de euro. De asemenea, ei cer să fie stabilit prin lege un plafon maxim al remunerației, care să nu depășească 15.000 de euro. Totodată, ei vor să fie create mai multe locuri de muncă pentru șomeri. Protestatarii sunt nemulțumiți și de situaţia din învățământ și cer ca într-o clasă să nu fie mai mult de 25 de elevi. Susținătorii „vestelor galbene” solicită și extinderea mandatului președintelui de la cinci la șapte ani, așa cum a mai fost. Proteste care au degenerat în violențe au avut loc sâmbătă și duminică în mai multe localități din Franța. În urma manifestațiilor de stradă, peste 250 de oameni au fost răniți, iar mai mult de 400 au fost arestați.

Opinia ta contează. Comentează!