Cine este Rodica Berdilo
Social 20 iunie 2018, 20:07 | 5156

Judecătoarea Rodica Berdilo, cea care a anulat alegerile locale noi din 3 iunie, are o vechime de muncă de doi ani. Ea a fost numită în funcție la 23 mai 2016, pe un termen de cinci ani, printr-un decret al fostului președinte Nicolae Timofti.

Până a accede în funcția de judecător, Rodica Berdilo a fost asistentă judiciară timp de patru ani la fosta Judecătorie Buiucani din municipiul Chișinău.

Berdilo este cea, care pe 22 martie curent a anulat dispoziția din 13 decembrie 2017, prin care primarul interimar Silvia Radu l-a demis pe Igor Gamrețki. Prin aceeași decizie judecătoarea l-a restabilit pe acesta în funcția de șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație a Primăriei municipiului Chișinău, precizând că în această parte hotărârea „urmează a fi executată imediat”. Primăria Chișinău a contestat decizia a doua zi la Curtea de Apel Chișinău. Până în prezent, instanța de apel nu a emis nicio hotărâre în privința contestației. Următoarea ședință va avea loc săptămâna viitoare, pe 26 iunie.

În urmă cu două săptămâni, Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, unde se menționează că a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Asta după ce, în februarie curent, judecătoarea Berdilo a obligat Casa Națională de Asigurări Sociale să recalculeze pensia fostului procuror Isai Sârcu, care este soțul judecătoarei Curții Supreme de Justiție, Iulia Sârcu, și a fostului procuror Gheorghe Nogai, care la fel este soțul unei judecătoare. Numele Berdilo a apărut și într-o procedură de control a Comisiei Naționale de Integritate, magistrata fiind suspectată că nu și-a declarat toate veniturile obținute în anul 2014 și că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

Potrivit declarațiilor pe venit pentru anul 2017, în funcția de judecătoare Rodica Berdilo a fost remunerată cu 133 de mii de lei. Iar soțul ei, care este ofițer al Serviciului Protecție și Pază de Stat, a ridicat un salariu de aproape 175 de mii de lei. Anul trecut, la zilele de naștere, familia Berdilo susține că a obținut donații de 21 de mii de lei.

Din 1999, Berdilo are în proprietate un apartament de 67,4 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 251.577 de lei. Anul trecut, în baza unui contract de investiții în construcție, familia Berdilo a mai intrat în posesia unui apartament de 71 de metri pătrați, care costă aproape 400 de mii de lei, dar și a unui garaj în valoare de 5 mii 500 de euro. Familia deține un automobil Hyundai, fabricat în 2002 și cumpărat în 2014 cu 70 de mii de lei. În 2017, soții Berdilo au contractat o datorie de 55 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 10 procente, pe care trebuie să o restituie până în 2020.

Subiectul alegerilor noi pentru Chișinău a fost în repetate rânduri abordat de către ștabii PD. Dintr-o înregistrare cu secretarul general al formațiunii, Constantin Botnari, cunoscut drept mâna dreaptă a lui Plahotniuc, aflăm că respectivul partid își făcea de mult timp griji în privința ascensiunii opozanților Andrei Năstase și Maia Sandu. În aceiași cuvântare, Botnari vorbește de relația cu Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!