Băieții din Thailanda, externați
Externe 18 iulie 2018, 20:13 | 987

Cei 12 copii salvaţi din peştera "groazei" din Thailanda au fost externați. Înainte să ajungă pe la casele lor, băieții au avut o primă apariţie publică. În fața presei, aceștia au povestit prin ce au fost nevoiți să treacă pentru a supraviețui.

La aproape o lună după ce au rămas blocați într-o peșteră inundată din nordul Thailandei, băieții, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, și antrenorul lor de fotbal, au ajuns în cele din urmă la casele lor. Toți au fost externați din spital unde au s-au aflat sub supravegherea medicilor, după ce au fost salvaţi, săptămâna trecută.

Alături de antrenorul lor, copiii au apărut în fața jurnaliștilor, unde și-au povestit experienţa prin care au trecut în zilele cât au stat pe întuneric, timp de două săptămâni.

Precizăm că pe 23 iunie, cei 12 băieți au rămas captivi în galeria subterană care s-a inundat în urma ploilor torenţiale, iar cale de întoarcere nu mai era. Au intrat acolo conduși de antrenorul lor de fotbal, în vârstă de 25 de ani, pentru un ritual de inițiere, în cadrul căruia copii și-au scris numele pe peretele peșterii. Au fost descoperiți câteva zile mai târziu de către doi scafandri britanici, care au alertat autoritățile. Acestea din urmă au demarat o amplă misiune de salvare, demnă de filmele de la Hollywood. În cadrul operațiunii meticulos planificate, timp de trei zile, o echipă formată din 19 mai buni scafandri au reușit să-i scoată la suprafață rând pe rând pe cei 12 copii printr-un traseu subteran, lung de patru kilometri, în care unele porţiuni erau surpate şi umplute cu apă. Ultimul salvat din peşteră a fost antrenorul echipei. În ciuda misiunii de succes, un scafandru și-a pierdut viața. După ce a livrat oxigen grupului, el însuși a rămas fără aer în timp ce încerca să iasă la suprafață.

Opinia ta contează. Comentează!