Noul premier al Cataloniei, investit
Externe 18 mai 2018, 14:25 | 2092

Noul lider separatist al Cataloniei a fost învestit în funcție, punând capăt unei crize de șapte luni în această regiune autonomă a Spaniei. Totuși, rămâne incertitudinea privind independența Barcelonei față de Madrid, pentru care noul președinte catalan a promis că va lupta pentru a o obține.

Noul preşedinte al executivului regional al Cataloniei, separatistul Quim Torra, a depus jurământul, însă, fără să se angajeze să respecte Constituţia spaniolă, pe regele Felipe al VI-lea şi nici statutul Cataloniei, care reglementează atribuţiile acestei regiuni autonome.

Torra a fost ales președinte al regiunii separatiste la începutul acestei săptămâni, la propunerea predecesorului său, Carles Puigdemont. Un fost avocat, cu puțină experiență politică, Quim Torra a declarat că guvernul său va munci pentru a construi imediat o republică independentă, drept continuare a intențiilor fostului lider catalan, Puigdemont. Niciun reprezentant al guvernului central nu a asistat la ceremonia de învestire, din cauza tensiunilor puternice între Barcelona şi Madrid.

Catalonia, o regiune din nord-estul Spaniei, s-a aflat într-o profundă criză politică timp de șapte luni. Deși au existat patru încercări de a forma un nou guvern, toate au eşuat. Candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest. Asta după ce în martie, Curtea Supremă de la Madrid a emis mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani, care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemont. Acesta se află în Germania, fiind acuzat de rebeliune după proclamarea ilegală a independenței Cataloniei faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza unui referendum din octombrie 2017.

Opinia ta contează. Comentează!