Îngrijorați de politizarea CCM
Politic 18 decembrie 2018, 17:25 | 1140

Numirea a trei noi judecători la Curtea Constituțională s-a făcut într-un mod total netransparent. Asta afirmă 16 organizații nonguvernamentale, potrivit cărora ”numirea în grabă, pe ascuns și pe criterii politice denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează și mai mult încrederea publică în independența Înaltei Curți”. ”Regimul este disperat”, comentează și liderii opoziției extraparlamentare.

...se arată în declarația semnată de către reprezentanți societății civile. În opinia acestora, există dubii rezonabile privind afilierea politică a persoanelor numite drept judecători.

...susțin semnatarii. Potrivit lor, aceste aspecte aruncă umbre de îndoială cu privire la independența celor trei, care puteau fi diminuate dacă ar fi fost organizate concursuri publice și transparente.

Se mai arată în comunicatul celor 16 organizații neguvernamentale. ”Regimului îi este frică de rezultatele viitorului scrutin”, au reacționat la rândul lor liderii opoziției extraparlamentare.

Șeful PD Vladimir Plahotniuc și purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari, nu au răspuns la telefon pentru un comentariu. Cele 16 organizații nonguvernamentale solicită Consiliului Superior al Magistraturii, Guvernului și Parlamentului să elaboreze proceduri transparente de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională pe bază de merite.

Opinia ta contează. Comentează!