Legea Marțială, introdusă în Ucraina
Externe 27 noiembrie 2018, 21:09 | 2501

Parlamentul de la Kiev a declanșat legea marțială în 10 regiuni ale Ucrainei, pe o perioadă de 30 de zile. Decizia Radei a survenit drept reacție la conflictul din Marea Azov, când forțele ruse au sechestrat duminică trei nave ucrainene. În aceeași hotărâre este stabilită data alegerilor prezidențiale - 31 martie 2019. Legea marțială prevede un regim de drept special necesar pentru contracararea pericolului, prevăzând limitarea drepturilor cetățenilor din acele regiuni.

Astfel, legea marțială va fi introdusă de pe 28 noiembrie în regiunile Odesa, Nicolaev, Vinnița, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk, Harkov, Sumî și Cernigov. Liderul de la Kremlin Vladimir Putin i-a împărtăşit cancelarului federal german Angela Merkel "profunda îngrijorare" după instaurarea legii marţiale, cerându-i Angelei Merkel să descurajeze Kievul în legătură cu orice acţiune "negândită", a anunţat marţi Kremlinul, într-un comunicat citat de AFP. Reacțiile occidentului au pornit una după alta. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut marţi Moscovei să respecte legile internaţionale şi suveranitatea teritorială a ţărilor vecine, în urma confiscării de către Rusia a celor trei nave ucrainene, relatează Reuters. Au condamnat acțiunile Rusiei Consiliul de Securitate al ONU, dar și NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, că România este pregătită pentru orice scenariu şi pentru orice măsură, precizând că le-a solicitat părţilor implicate să trateze cu calm conflictul. ”Urmărim în continuare ce se întâmplă şi vom fi pregătţi să reacţionăm proporţional, însă în final pot să spun că pentru români nu există niciun motiv de îngrijorare", a declarat Klaus Iohannis, la sediul Ambasadei României la Paris, citat de Mediafax. Capturarea navelor ucrainene a fost criticată şi de Statele Unite prin vocea secretarului de stat, Mike Pompeo. Reacţia preşedintelui Donald Trump a fost, însă, mai moderată. Trump nu a condamnat direct noua acţiune agresivă a Rusiei, declarând că nu-i place situaţia tensionată dintre cele două părţi: "Nici de-o parte, nici de cealaltă".

În replică, Rusia declară că navele ucrainene au intrat intenționat în apele care-i aparțin, pentru a provoca Moscova.

Conflictul a izbucnit duminică, după ce forțele ruse au sechestrat trei nave ucrainene. Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Militarii ruși au deschis focul și au rănit șase marinari.

Opinia ta contează. Comentează!