Image-Description
SONDAJ | Ion Ceban și Andrei Năstase rămân lideri în competiția pentru Primăria Chișinău. Câte voturi ar putea acumula
Politic 14 octombrie 2019, 12:25 | 2192

Socialistul Ion Ceban și liderul Platformei DA se mențin primii în topul preferințelor locuitorilor municipiului Chișinău pentru funcția de primar al Capitalei. Astfel, potrivit rezultatelor ultimului sondaj realizat de CBS-AXA, la comanda comunității WatchDoG, la alegerile de pe 20 octombrie, candidatul PSRM ar putea acumula 26,5%, iar cel al blocului ACUM – 21,4% din voturi.

Fostul primar, liderul PL Dorin Chirtoacă se poziționează pe locul trei, cu 5,2% din preferințele alegătorilor din Chișinău.

Rezultate sondaj CBS-AXA

„Vedem o creștere în primul și al doilea val a lui Ion Ceban, iar acum dinamica a scăzut foarte mult. El a colectat ce a avut de colectat. Practic și-a atins plafonul de alegători. Urmează Andrei Năstase cu o creștere mai bună față de situația din primele două valuri”, a comentat aceste rezultate expertul de la comunitatea WatchDoG, Valeriu Pașa.

Într-un eventual tur II al alegerilor locale din Chișinău, 35,7% dintre participanții la sondaj au răspuns că vor vota pentru Ion Ceban, pe când pentru Andrei Năstase sunt dispuși să-și ofere votul 29,4% dintre respondenți. Aproape 18 la sută sunt indeciși, iar 5,5 la sută spun că nu-l agreează pe niciunul dintre cei doi candidați.

Rezultate sondaj CBS-AXA

În Consiliul Municipal Chișinău, cei mai multe mandate le-ar putea obține PSRM, creditat cu 29,8% din opțiunile participanților la sondaj, și blocul ACUM, care ar putea acumula 22,7% din sufragii.

Trei sferturi dintre respondenți spun că se vor prezenta neapărat la urne. A crescut, însă, ponderea celor care spun că nu intenționează să participe la alegerile din 20 octombrie - de la 5,6% până la 9,4%, în comparație cu sondajul trecut

Sondajul a fost realizat în perioada 5-13 octombrie, pe un eșantion de 431 de persoane din Chișinău, cu o marjă de eroare estimată la +/- 4,7%.

Menționăm că astăzi, 14 octombrie, este ultima zi când pot fi făcute publice rezultatele sondajelor de opinie cu tematică electorală. Potrivit prevederilor legislației electorale, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel târziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor. În perioada electorală, orice sondaje de opinie privind preferențele politice ale alegătorilor au fost realizate numai cu condiția înștiințări prealabile a Comisiei Electorale Centrale.

Totodată, în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice a da publicității în mass-media materiale, inclusiv interviuri cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei și despre șansele acestora, inclusiv rezultatele exit-poll-urilor, atenționează CEC.

Opinia ta contează. Comentează!