Filip, luat la rost în SUA
Politic 27 iunie 2018, 20:02 | 22012

Reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Statele Unite ale Americii l-au pus la zid pe premierul Pavel Filip, care s-a aflat până ieri într-o vizită de lucru la Washington. Lui Filip i s-a reproşat că a anulat pe ultima sută de metri o întâlnire cu diaspora şi că face parte din sistemul care i-a lipsit pe cetăţenii moldoveni de dreptul la vot. Când i s-a cerut să explice invalidarea alegerilor din Chișinău, Filip a lansat teorii trase la indigo cu ale şefului său de partid, Vladimir Plahotniuc.

Discuţiile au avut loc la Washington în cadrul unei întruniri organizate de Institutului American Pentru Pace. Alături de Pavel Filip au fost ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, al Apărării, Eugen Sturza, şi cel al Economiei, Chiril Gaburici. În discursul său, Filip a vorbit de oarecare reforme, care, potrivit lui, ar fi adus modernizare, democratizare şi bune practici. El a mai spus că şi-a fixat pentru următorii ani trei priorităţi de bază - infrastructura, educaţia şi... statul de drept. În acest context, vicepreşedintele Institutului American Pentru Pace, William Taylor, l-a întrebat pe Filip despre angajamentele, pe care şi le-a asumat Republica Moldova în faţa Occidentului şi despre acțiunile de protest, declanșate după invalidarea alegerilor din Chișinău.

La întrunirea de la Institutul American Pentru Pace au venit şi câţiva cetăţeni moldoveni, stabiliți în Statele Unite. Asta după ce Ambasada Republicii Moldova a anunțat diaspora că reuniunea stabilită cu Filip a fost anulată. Totul, din cauza agendei acestuia, care ar fi fost modificată brusc. Totuşi, oamenii au insistat să discute cu Filip, chiar dacă acesta nu vrea.

În continuarea teoriei sale, Filip merge mai departe şi spune că prima tranşă din asistenţa macrofinanciară europeană urma să vină într-o săptămână, dar totul a fost dat peste cap de deciziile justiţiei, care ar fi acţionat în interesul altor forţe decât guvernarea. Filip a repetat întocmai ideea șefului său, Vladimir Plahotniuc, potrivit căruia, anume opoziţia ar avea de câştigat de pe urma deciziilor de invalidare a alegerilor. Într-o conferință de presă, liderii opoziției pro-europene Andrei Năstase și Maia Sandu au declarat că "minciunile dictatorului nu merită discuțiile și timpul nostru".

Opinia ta contează. Comentează!