Arestări în masă în Armenia
Externe 23 aprilie 2018, 14:39 | 2339

Armenia se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultimul deceniu. De mai multe zile, în țară, au loc proteste antiguvernamentale, în cadrul cărora participanții cer plecarea din fruntea executivului a fostului șef de stat Serj Sarksyan. Premierul contestat a avut o discuție cu liderul mișcării protestatare, însă dialogul a eșuat, iar după doar câteva minte, opozantul a fost arestat.

Zeci de mii de oameni, printre care și o mulțime de tineri, au ocupat străzile din Erevan pentru a 11-a zi la rând. Protestatarii cer demisia lui Sarksyan, care și-a depus jurământul de prim-ministru. El este acuzat că vrea să rămână la putere pe viaţă, după ce şi-a încheiat cel de-al doilea şi ultimul mandat prezidenţial, mai ales că, după o revizuire controversată a Constituţiei, cele mai importante atribuții în stat au revenit premierului, iar preşedintele are un rol mai mult protocolar. Sarksyan este criticat și pentru relația prea apropiată cu Rusia și că nu a luat măsuri pentru a elimina corupția din țară.

Pe fondul manifestațiilor de amploare, Sarksyan s-a întâlnit cu liderul mișcării protestatare în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a spus că NU va renunţa la funcţia de premier, a invocat succesul partidului său și a adăugat că poporul ar avea nevoie de el.

La scurt timp după ce au început discuţiile, prim-ministrul a părăsit studioul. Asta în timp ce liderul opoziției a fost reținut de poliție, împreună cu alți 230 de demonstranți.

Săptămâna trecută, liderul opoziției, Nikol Pashinyan, a proclamat începutul unei revoluţii de catifea în Armenia şi a chemat întreaga țară la nesupunere civică.

Opinia ta contează. Comentează!