Autorităţile separatiste din Nagorno-Karabah au declarat mobilizarea parţială
Externe 4 august 2022, 15:44 | 618

Crește riscul reizbucnirii unui război azero-armean. Autorităţile separatiste din enclava Nagorno-Karabah au declarat mobilizarea parţială, pe fondul unor fricţiuni în creştere cu Azerbaidjanul, scrie Reuters. Azerbaidjanul a anunţat miercuri că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în cadrul unei operaţiuni militare, pe care a denumit-o ''Răzbunarea''.

Armata azeră ''a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte'', printre care şi dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP. Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în această reizbucnire de violenţe.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba. Moscova ia ''măsuri pentru a stabiliza situaţia'', care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ''Răzbunarea”, pe care l-a dat acesteia.

Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii '90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor '90.

Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia. În timpul conflictului din toamna anului 2020, premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei. Kremlinul - care îl consideră pe Paşinian drept un politician pro-occidental, - a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

În virtutea termenilor încetării focului, militari ruşi de menţinere a păcii au fost desfăşuraţi pentru a proteja restul teritoriului deţinut de separatişti. Cu toate acestea, încetarea focului este încălcată în mod regulat, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!