Rezoluția privind România, votată
Politic 13 noiembrie 2018, 22:26 | 990

Parlamentul European a votat astăzi rezoluţia privind statul de drept din România. Deputații s-au declarat profund preocupați de revizuirea legislaţiei și au condamnat ”intervenţia violentă şi disproporţionată” a forţelor de ordine în timpul protestelor de la Bucureşti, din august curent.

Rezoluția a fost votată la Strasbourg cu 473 de voturi. 151 de deputați au fost împotrivă, iar 40 s-au abținut. Eurodeputații îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă, care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. De asemenea, eurodeputaţii invită Comisia Europeană ”să monitorizeze acţiunile întreprinse de autorităţile române pe baza recomandărilor”. Unul dintre cei care a votat rezoluția, deputatul european Siegfried Mureșan, a declarat că în așa mod, Parlamentul European condamnă încercările PSD-ALDE de a pune piedici justiţiei române.

... a precizat Siegfried Mureșan. Tot astăzi, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. El a criticat regresele din acest domeniu.

Comisia Europeană a făcut opt recomandări adiţionale în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Acestea vizează legile justiției, numirile sau revocările în cadrul sistemului judiciar, și Codul penal, dar și de procedură penală.

Opinia ta contează. Comentează!