Sătenii care se împotrivesc aducerii bisericii în subordinea Mitropoliei Basarabiei spun că soarta lăcașului a fost decisă fără consimțământul oamenilor.

Sătenii spun că nu mai vor ca Florin Marin să fie parohul bisericii lor.

Am încercat să aflăm ce cred alți locuitori despre conflict. Unii spun că își vor parohul înapoi, iar alții că vor merge la biserică indiferent cine va fi preot.

Duminică, mai mulți săteni, preoți, dar și alte persoane au venit la parohie și s-au îmbrâncit cu alți locuitori, care i-au împiedicat să intre în curte. În următoarea zi, broasca ușii de la biserică a fost schimbată. Poliția din Călărași spune că în cazul bisericii din Dereneu nu au fost stabilite elemente ale infracțiunii și nu a fost inițiat vreun dosar. Potrivit parohului bisericii, Florin Marin, comunitatea din Dereneu, care anterior aparținea de Mitropolia Moldovei, a luat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei în august trecut, după consultări cu enoriașii și în condițiile legii. În Republica Moldova, 150 de biserici sunt subordonate Mitropoliei Basarabiei.  Acest conflict poate fi consumat pe cale juridică, spun reprezentanții Mitropoliei Basarabiei.