Mogherini, mesaje pentru Ucraina
Externe 13 martie 2018, 17:18 | 1068

Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina, dar autoritățile de la Kiev trebuie să intensifice lupta anticorupție și să nu dea înapoi de la reformele promise. Sunt doar câteva dintre mesajele transmise de către șefa diplomației europene, Federica Mogherini, în cadrul vizitei sale oficiale în capitala Ucrainei.

Mogherini a dat, de asemenea, garanţii că Uniunea Europeană nu a obosit să prelungească măsurile punitive față de Rusia. Declarația a fost făcută în contextul în care ieri, blocul comunitar a extins cu încă șase luni sancţiunile impuse împotriva a 150 de responsabili ruşi şi rebeli ucraineni pentru implicare în conflictul din estul Ucrainei.

Oficialul de la Bruxelles a transmis că Uniunea europeană va continua să ofere asistenţă financiară Ucrainei și a propus în acest sens acordarea unui ajutor suplimentar, de un miliard de euro. Deblocarea va fi însă condiţionată de progrese în reforme. Mogherini a abordat și problema gazelor din Ucraina. Ea a anunțat că i-a cerut companiei ruse Gazprom să-şi respecte obligaţiile contractuale, după refuzul gigantului de a-şi relua livrările de gaz spre Ucraina.

Gazprom a anunţat la începutul acestei luni, că a decis să revină la sistemul de plată anticipată în relaţia cu Ucraina, adăugând că va relua livrările de gaze naturale doar când va fi încheiat un act adiţional la actualele contracte. Decizia rușilor vine după ce recent, Tribunalul internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să plătească firmei ucrainene Naftogaz 2,56 miliarde de dolari, pentru că nu a reuşit să livreze Ucrainei volume convenite de gaze de tranzit în perioada 2009 - 2017. Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz face parte dintr-un conflict politic mai amplu dintre cele două ţări, care a izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, în 2014.

Opinia ta contează. Comentează!