Image-Description
Plahotniuc iese din nou la rampă și vorbește despre „capcana” pentru ACUM și rolul său în răsturnarea Guvernului
Politic 18 noiembrie 2019, 11:34 | 4534

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, a ieșit din nou la rampă, după trei luni de tăcere, pentru a comenta demiterea Guvernului Sandu și noua conjunctură politică creată la Chișinău. El afirmă, într-o postare pe Facebook, că „președintele Dodon va impune jocul său personal, va aduce Moscova stăpână peste politica moldovenească și va face tot posibilul să concentreze principalele pârghii politice în mâinile sale și să reorienteze vectorul geopolitic al țării dinspre Occident spre Rusia”.

„Miza anti-Plahotniuc a fost, de fapt, o capcană pentru blocul ACUM, a fost o miză pro-rusească. Astăzi, după căderea Guvernului Sandu, Moldova nu mai are nici o șansă să urmeze, ca altădată, un traseu euro-atlantic de dezvoltare, orientarea fermă pro-europeană din ultimii ani este în prezent grav compromisă, iar vina pentru acest dezastru geopolitic aparține și liderilor blocului ACUM”, susține Plahotniuc.

El mai scrie că „lipsa de flexibilitate, lipsa de strategie, inclusiv nedorința lor de a dialoga și dușmănia față de democrați i-a aruncat pe liderii blocului ACUM în brațele socialiștilor și i-a dus pe o cale greșită, cu consecințe grave pentru țară, mai întâi de toate”.

„Într-un final, vedem astăzi că liderii ACUM au ajuns la covata spartă, iar Republica Moldova și-a pierdut, într-un timp record, profilul geopolitic pro-european. (...) E regretabil că a existat o conjunctură politică și psihologică, prin care în aceste procese au fost implicați și democrații. În situația care s-a creat în ultimele luni, de represalii crunte împotriva Partidului Democrat, de dosare penale intentate abuziv, într-o atmosferă de ură, hărțuire și vânătoare de vrăjitoare la care au fost supuși membrii PDM, mai ales din partea blocului ACUM, democrații au votat demiterea Guvernului Sandu dintr-un reflex de autoapărare, ca o reacție de revoltă firească. (...)

Remarcăm, cu regret, că reprezentanții blocului ACUM au refuzat categoric dialogul cu PDM chiar și după ce a fost demis Guvernul Sandu. Deși au existat multe voci atât în interiorul Republicii Moldova, cât și în exterior, ca deputații PAS și PPDA să facă alianță cu PDM, și să instaleze un nou guvern pro-european, liderii blocului ACUM au întors din nou spatele, lansând noi atacuri la adresa democraților. Sper că se vor maturiza totuși politic odată și odată, mai bine mai devreme decât mai târziu.

Eu, între timp, vă îndemn să vă gândiți dacă mai poate fi salvat vectorul pro-occidental al țării și de cât efort, de cât caracter este nevoie pentru această performanță politică în actualele condiții. Astăzi, deputații PDM reprezintă unica și ultima redută politică prin care este garantată păstrarea Acordului de Asociere cu UE și tot PDM este formațiunea care poate condiționa și asigura în perspectivă restabilirea vectorului euro-atlantic al Republicii Moldova. Sunt convins că orice eșec geopolitic poate fi reparat prin acțiune politică pragmatică, iar politica moldovenească a demonstrat, nu o singură dată, că la noi totul este posibil, dacă există determinare”, a mai scris Vladimir Plahotniuc.

Opinia ta contează. Comentează!