Detalii în dosarul țigări cu avionul: Au fost reținute patru persoane, iar alte două au fost anunțate în căutare
Social 15 septembrie 2021, 20:05 | 1258

Trei cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului au fost reținuți ieri, în dosarul țigări de contrabandă cu avionul. Informațiile au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă organizată de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Operațiunea de reținere s-a făcut după ce ofițerii au găsit în apropiere de satul Hlinaia Mică, raionul Edineț, un avion care se presupune că era folosit la transportarea ilegală a țigărilor în Uniunea Europeană. Prim-ministrul României, Florin Cîţu, admite că problema contrabandei să fie abordată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, primele informații despre survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova de către această aeronavă au parvenit pe 8 septembrie. Ulterior, colegii din Ucraina au anunțat că o eventuală tentativă de survolare a spațiului aerian urma să aibă loc în perioada 10-13 septembrie.

ROSIAN VASILOI, șef al Poliției de Frontieră: "În seara zilei de sâmbătă la 21:58, a fost primită prima informație cu privire la survolarea neautorizată a frontierei de stat a Republicii Moldova de către un aparat de zbor. Au fost întreprinse măsuri de căutare care acopereau raioanele de frontieră, Briceni, Ocnița și Edineț. Au fost informați colegii noștri din cadrul SIS și din cadrul altor structuri pentru a examina în comun această situație."

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Daniel Martnos, a declarat la rândul său că avionul nu este înregistrat legal în Ucraina, dar bordul aeronavei a fost identificat.

DANIEL MARTONS, șef-adjunct al Poliției de Frontieră: "Au fost efectuate percheziții pe mai multe adrese. În urma acestora au fost depistate mai multe mijloace de transport și locurile în care au fost tăinuite, iar acolo au fost autorizate mai multe percheziții. Ceea ce a fost percheziționat este secretul anchetei. Colegii din România urmează să ne răspundă și să ne comunice ce au găsit ei în urma documentării acestui caz."

Daniel Martnos a precizat că aeronava este acum dezasamblată, urmând a fi depozitată în Aeroportul Mărculești. Amintim că marți, 14 septembrie, polițiștii de frontieră au găsit în apropierea localității Hlinaia Mică, raionul Edineț, un avion, care urma să ajungă în România. Aparatul de zbor, care ar fi fost folosit la contrabandă de țigări, aterizase pentru a se alimenta cu combustibil.

Prim-ministrul României Florin Cîţu a declarat astăzi că problema contrabandei ar putea fi abordată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, după ce premierul a fost întrebat cum vede faptul că un avion, care se presupune că ar fi aparţinut contrabandiştilor din Ucraina, a survolat spaţiul aerian român.

FLORIN CÎȚU prim-ministrul României: "Am discutat de fiecare dată cu miniştrii de resort. M-au asigurat că alocă mai multe resurse şi că vor veni cu soluţii în perioada următoare - asta este, de fapt, discuţia. Pe parte de ANAF, de exemplu, acolo este acea problemă cu scanerele şi tot avem o discuţie. Eu am propus de fiecare dată - şi cred că până la urmă asta e soluţia - să ducem această discuţie în CSAT şi acolo să găsim o soluţie care să fie implementată cât mai rapid."

Deocamdată, nu se știe ce riscă cei implicați în afacerea ilegală.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie