Invazie de rozătoare la Zoo
Social 28 iunie 2018, 20:09 | 3291

Grădina Zoologică din Chișinău are viețuitoare noi... șobolanii. Oaspeții nepoftiți mișună peste tot, în special prin cuștile animalelor. Imagini cu rozătoarele care înfulecă mâncarea prădătorilor au fost surprinse de către un telespectator de-al nostru, dar și de către alți vizitatori ai menajeriei. Administrația Grădinii Zoologice susține însă că deratizarea se face cu regularitate.

Într-un filmuleț expediat postului nostru de televiziune se vede cum o mulțime de șobolani se delectează din carnea lupului de stepă, în timp ce acesta doarme. Când am mers la menajerie, carnea era deja agățată sus, iar rozătoare nu se vedeau prin preajmă. Administrația Grădinii Zoologice susține că metodele prin care luptă cu guzganii sunt mai blânde, ca să nu aibă de suferit celelalte viețuitoare.

Conducerea menajeriei a exclus posibilitatea evadării șobolanilor din secția unde sunt crescuți pentru ca mai apoi să devină hrana unor viețuitoare.

Chiar dacă administratorul-șef al Grădinii Zoologice spune că nu este posibil ca viețuitoarele să contracteze boli transmise de rozătoare, pentru că sunt vaccinate, există totuși un alt pericol.

Spre finalul vizitei la Grădina Zoologică, într-un țarc al păsărilor, recent reconstruit, am observat un șobolan, care a fugit de câteva ori dintr-o parte în alta. Angajații au încercat însă să ne convingă că am văzut altceva, nu un guzgan. Cu toate acestea, despre existența unor rozătoare ne-au spus și vizitatorii.

Și alți vizitatori consideră că nu este normal ca rozătoarele să se plimbe pe teritoriul Grădinii Zoologice.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, în plină campanie electorală pentru Primăria capitalei, Grădina Zoologică a fost redeschisă după ce o săptămână s-au făcut lucrări de renovare. Potrivit administrației, s-au reparat căile de acces, teritoriul a fost înverzit, s-au amenajat răzoare cu flori și locuri de odihnă pentru vizitatori. La fel, au fost reconstruite unele cuști ale păsărilor, maimuțelor și a fost amenajat un loc special pentru un crocodil, despre care s-a spus că nu a fost arătat publicului timp de 40 de ani. Pentru construcția unor adăposturi pentru urși NU sunt însă bani și nu se știe când vor fi. Condițiile în care sunt ținuți aceștia la Chișinău diferă de cele din menajeriile din România, de exemplu. Potrivit Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor, animalele captive trebuie să aibă un spațiu adecvat speciei. Precizăm că Grădina Zoologică de la noi adăposteşte peste o mie de viețuitoare.

Opinia ta contează. Comentează!