Image-Description
Dezbateri despre „încălcarea principiilor statului de drept din RM”, pe agenda de joi a Parlamentului European
Politic 2 iulie 2018, 15:30 | 1600

Situația din Republica Moldova, în contextul anulării alegerilor din Chișinău, va fi discutată săptămâna aceasta în cadrul Parlamentului European.

Țara noastră va fi subiectul dezbaterilor alături de Somalia, și Burundi sub aspectul „încălcării drepturilor omului, democrației și statului de drept”.

Chestiunea despre Republica Moldova este inclusă pe agenda europarlamentarilor pentru ziua de joi, 5 iulie.

Primii care au anunțat despre faptul că situația din Republica Moldova va fi supusă dezbaterilor în Parlamentul European au fost liderii opoziției antioligarhice, Maia Sandu și Andrei Năstase, în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

După protestul de amploare de ieri, din Piața Marii Adunări Naționale, liderul PAS și cel al Platformei DA au declarat că vor avea grijă ca rezoluția votată de protestatari să ajungă pe masa europarlamentarilor.

Revendicările înaintate către guvernare sunt următoarele: Confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase; Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional; Demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la luarea deciziilor ilegale ce au dus la invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase.

„În cazul în care guvernarea nu va curs acestor revendicări, în localități și diasporă vom întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii: greve colective și individuale, proteste permanente în fața Guvernului și Parlamentului, blocarea instituțiilor capturate și a căilor de acces către acestea. Convocăm, pentru 26 august, Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din Diasporă”, se spune în textul rezoluției, votată unanim de mulțime.

Opinia ta contează. Comentează!