Doliu pentru creștinătate
Cultură 6 aprilie 2018, 17:20 | 2451

Creştinii ortodocşi comemorează astăzi ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce pentru mântuirea celor păcătoşi. Această zi este numită Vinerea Mare, a Patimilor sau Vinerea Neagră.

În biserici se fac slujbe speciale, dar nu se oficiază Sfânta Liturghie. Credincioşii ţin post negru, nu beau apă şi nu mănâncă nimic, până la scoaterea Sfântului Aer - o icoană din pânză, care îl reprezintă pe Iisus mort, înainte de a fi aşezat în mormânt. Dimineaţa, epitaful este scos din altar şi aşezat în mijlocul bisericii, pe o masă. După ce sărută evanghelia, crucea și epitaful, enoriaşii trec de trei ori pe sub această masă.

Apoi, în dangăt de clopot, lăcaşul sfânt este înconjurat cu această pânză. Unii oameni obişnuiesc, în zorii zilei, să afume casa cu tămâie, la fel înconjurând-o de trei ori. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă azi nu rodeşte. Tradiţia mai spune că dacă azi va ploua, anul va fi roditor. În Vinerea Mare nu se spală şi nu se sacrifică păsări sau animale.

Opinia ta contează. Comentează!