Image-Description
Premierul Maia Sandu susține că nu va accepta niciodată federalizarea R.Moldova
Politic 3 octombrie 2019, 11:16 | 2018

Chișinăul şi reprezentanţii oficiali ai Republicii Moldova nu vor semna niciun document care să contravină intereselor naţionale, declară premierul Maia Sandu. Replica acesteia vine după ce PDM a interpelat-o cu privire la un doument ce ar putea fi semnat la Bratislava, unde va avea loc următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2".

PDM a vorbit despre un act, are ar fi ajuns în posesia formațiunii pe cale parlamentară și care presupune "crearea a două entităţi de drept distincte într-un stat reunificat şi stimularea creării unui sistem juridic paralel supranaţional".

Premierul a menţionat că a discutat în repetate rânduri subiectul reglementării transnistrene cu vicepremierul pentru reintegrare, Vasilii Şova, precum şi cu oficialii europeni.

"Soluţia politică este doar prin respectarea limitelor teritoriale ale R.Moldova. Cu părere de rău la moment, nu există condiţii interne şi externe pentru o soluţie politică imediată în ceea ce priveşte diferendul transnistrean. Ceea ce putem face este să luptăm cu scehemele de corupţie şi contrabanda din regiunea transnistreană. Sper în următoarele săptămâni să semnăm protocoalele cu Ucraina, astfel încât să fie majorat numărul punctelor de control comun pe segmentul transnistrean", a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, prim-ministrul se declară împotriva federalizării şi susţine că aceasta nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament.

"Eu sunt total împotriva federalizării. Aceasta nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament. Chiar dacă într-un moment ne-am pomeni cu o majoritate în Parlament, federalizarea nu se poate întâmpla, pentru că majoritatea cetăţenilor Moldovei sunt împotrivă", a încheiat premierul.

Opinia ta contează. Comentează!