Image-Description
Veteranii de război condamnă gestul conducerii Organizației Teritoriale Orhei de a-l decora pe Șor cu „Insigna de Onoare”
Social 4 septembrie 2018, 18:25 | 6304

Veteranii de război condamnă gestul conducerii Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova de a-l decora pe Ilan Șor cu „Insigna de Onoare” în cadrul unei ședințe de lucru cu veteranii Organizației Teritoriale (UNVR) a municipiul Orhei, în contextul aniversării a 27-a de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Aceștia au emis și o declarație în acest sens.

Stimați concetățeni,

Noi, veteranii războiului de pe Nistru, ne exprimăm extrema îngrijorare în legătură cu pericolul întăririi dictaturii în Republica Moldova și constatăm că regimul autocrat desființează orice speranță de bunăstare a oamenilor, orice speranță de a avea o viață liniștită și pașnică la noi acasă. Crimele împotriva poporului comise de puterile uzurpatoare depășesc orice imaginație și limită umană. În aceste condiții, rezistența este indispensabilă, iar solidarizarea e crucială pentru a împiedica regimul să se instaureze definitv. Totuși, unii aleg să coalizeze cu regimul, aleg o cale mai ușoară de supraviețuire și obținere a unui profit îndoielnic. Zilele acestea am ajuns să vedem cum conducerea Uniunii Naționale a Veteranilor războiului de independență pentru Republica Moldova l-a decorat pe penalul Ilan Șor cu o insignă de onoare. Diploma de certificare a decorării este semnată de așa-zisul președinte al respectivei organizații, Mihai Balan. Trebuie să amintim că în zilele când dușmanii amenințau pacea și indepenența țării noastre, bărbații adevărați ai neamului s-au ridicat și au apărat-o cu propria jertvă. Unii nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă, alții și acum păstrează sechelele lăsate de arma dușmanului. Și nu se poate să nu-și aminetască fiecare dintre noi că a luptat nu doar contra separatiștilor ci și pentru multe alte valori circumscrise noțiunii de independență a statului nostru: edificarea statului de drept, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, prosperarea cetățenilor, confortul de a trăi acasă în condiții decente și civilizate. Șor este unealta docilă a lui Plahotniuc, responsabil de furtul miliardului și persoana care figurează cel mai frecvent în raportul Kroll. Faptul că împarte la dreapta și la stânga fărâme din banii publici furați nu-l face deloc demn de a primi distincții. Gestul făcut de conducerea respectivei uniuni este incalificabilă, demonstrând servilism cras față de guvernare. Și asta contrar deciziei Consiliului Național al Uniunii din 22 mai, 2015, care a decis susținerea unanimă a Mișcării Civice Protestatare. Cu regret ne convingem încă o dată în plus că Mihai Balan care a ajuns președinte prin fraudă a dispersat veteranii, face declarații și organizează acțiuni făcând jocul lui Plahotniuc prin complicele său politic și penal Ilan Șor. Noi am luptat pentru țara noastră și nu putem admite ca jertva camarazilor să fie internată de niște bandiți cocoțați la putere prin corupere și abuzuri antidemocratice. Cosiderăm că prin gestul său conducerea ilegală a Uniunii Naționale a Veteranilor războiului de independență pentru Republica Moldova s-a discreditat irecuperabil, punând în pericol încrederea acordată de cetățeni veteranilor de război. Este rușinos și de neiertat.

Facem apel către toți veteranii să se distanțeze de liderii lor trădători, să-și păstreze onoarea și demnitatea, să revină la valorile pe care le-am apărat în anii de rea cumpănă pentru țara noastră. Da, este adevărat că guvernările perindate în toți acești 27 de ani de la independență nu și-au onorat promisiunile în ceea ce ne privește și ne-au privat de drepturile obținute pe bună dreptate, dar acest fapt nu justifică alianța cu mafia de la guvernare și mai grav promovarea elementelor penale din societate.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie