Moldovean învinuit de trafic de copii
Social 17 iulie 2018, 17:35 | 3395

O clinică fondată în Ucraina de către un moldovean s-ar fi ocupat de trafic de copii. Timp de opt ani de activitate, cel puțin o mie de familii ar fi devenit victime ale unei scheme fictive de reproducere asistată. Documentele nou-născuților ar fi fost falsificate, iar cuplurile beneficiare ar fi primit copii străini. Anunțul a fost făcut de către procurorul general de la Kiev, iar proprietarul și medicul-șef al instituției urmează să fie trași la răspundere. Aceștia din urmă resping însă acuzațiile.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, clinica a fost fondată în 2010 de către un bărbat în vârstă de 41 de ani, care are dublă cetățenie: moldovenească și germană. Instituția presta servicii în domeniul medicinei reproductive. Responsabilii de la clinică ar fi angajat femei aflate într-o situație financiară precară, care deveneau mame surogat pentru clienții lor. Ulterior, actele erau falsificate astfel încât ADN-ul nou-născutului nu coincidea cu ADN-ul mamei biologice.

Inițial, cazul a intrat în atenția instituțiilor de drept din Italia. Mai exact, în 2011, un cuplu de italieni a încheiat un contract cu respectiva clinică privind aplicarea tehnologiilor reproductive și angajarea unei mame-surogat. În același an, cei doi au primit documente falsificate pentru copil și au plătit clinicii 32 de mii de euro, dintre care șase mii i-au revenit mamei-surogat. În urma investigației, acel bebeluș născut în Ucraina a fost luat de la cei doi italieni și dat la o casă de copii din peninsulă. Totodată, cuplul este cercetat penal în Italia.

Și autorităţile de la Kiev au deschis recent un dosar penal pentru trafic de fiinţe umane şi evaziune fiscală. În Ucraina, aceste infracţiuni sunt considerate deosebit de grave. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei vizați riscă până la 15 ani de închisoare, dar și confiscarea averii ce le aparține.

Maternitatea surogat a fost legalizată în Ucraina în anul 2012. Despre clinica respectivă s-a mai scris în presa din statul vecin. Unii au supranumit-o „corporaţia răului”. Jurnaliștii de la Kiev afirmă că au fost înregistrate și mai multe cazuri de infectare cu hepatită B după vizitele la instituția medicală cu pricina. Conducerea clinicii a respins însă toate acuzațiile, declarând că dosarul penal reprezintă presiuni exercitate asupra oamenilor de afaceri. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie