Image-Description
Avertismentul viitorului comisar european pentru vecinătate: Asistența financiară pentru R.Moldova ar putea fi suspendată
Politic 14 noiembrie 2019, 11:36 | 4001

Comisarul european desemnat pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a afirmat joi că asistența financiară pentru Republica Moldova va fi suspendată dacă reformele profunde de la Chișinău nu vor continua în pofida crizei politice pe care această țară o traversează după căderea guvernului Maia Sandu.

”Cunosc foarte bine ultimele evoluții din Republica Moldova, care sunt nefericite. Dar voi cooperare cu Moldova și pentru Moldova astfel încăt reformele să nu fie întârziate”, a spus Várhelyi, în cursul audierii sale din Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European, care trebuie să îi valideze candidatura.

Deși în discursul său introductiv a făcut o referire generală și sumară la Republica Moldova, actualul ambasador al Ungariei la UE a fost întrebat cum va gestiona relația cu Republica Moldova, în condițiile în care situația de la Chișinău va fi prima sa criză de gestionat, menționează CaleaEuropeană.ro

”Trebuie să ne asigurăm că reformele vor fi implementate, chiar dacă este criză politică acolo. Dacă nu, va trebui să suspendăm asistența financiară, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Este clar că asistența financiară este strict legată de progresul obținut prin reforme”, a completat el.

Cu referire la Parteneriatul Estic, Olivér Várhelyi a insistat că stabilitatea în această regiune este obiectivul geopolitic al Uniunii Europene. Comisarul din partea Ungariei s-a referit și la vecinătatea estică și sudică, insistând asupra importanței geopolitice a Ucrainei pentru UE și manifestând sprijinul pentru ”suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Opinia ta contează. Comentează!