Michalko, despre revocarea deputaţilor
Politic 3 decembrie 2018, 22:09 | 1581

Revocarea deputaților, după ce au fost aleși, nu este o practică democratică. Astfel a comentat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, ideea unui referendum consultativ, care să aibă loc în ziua alegerilor parlamentare din februarie 2019. Proiectul PD prevede posibilitatea demiterii deputaților de către popor, dacă aceștia ”nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile".

Peter Michalko a fost întrebat dacă exisă riscul anulării regimului liberalizat de vize, în cazul în care autorităţile de la Chişinău se vor îndepărta şi mai mult de la valorile democratice.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău a atras atenţia asupra faptului că la alegerile parlamentare din februarie trebuie asigurate condiții egale pentru toate partidele, ca acestea să-și desfășoare liber campania electorală. Diplomatul a menționat că dacă alegerile vor fi nerecunoscute înainte de a se produce, acest lucru va însemna un regres foarte mare pentru Republica Moldova. Amintim că proiectul privind organizarea unui referendum republican consultativ pe 24 februarie 2019, în ziua alegerilor parlamentare, a fost votat vineri de către deputaţii PD şi PPEM, care au avut la bază o inițiativă a şefului PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit acestuia, posibilitatea revocării deputaţilor îi va face mai responsabili, "iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate".

Opinia ta contează. Comentează!