Potrivit prețurilor plafon stabilite inițial de ANRE, în următoarele două săptămâni, un litru de benzină Premium-95 trebuia să fie vândut cu cel mult 19 lei și 49 de bani, sau în creștere cu 39 de bani, iar un litru de motorină - cu 17 lei și 25 de bani, mai scump cu 25 de bani decât astăzi. ANRE a mai explicat în comunicatul său, așa cum o face din luna iunie, că doar ceva mai mult de nouă lei per litru este prețul carburanților conform cotațiilor internaționale, iar restul sunt accize, marja comercială și taxa pe valoare adăugată.

Peste câteva ore, însă, Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină, până la emiterea unei hotărâri irevocabile. Asta după ce Ministerul Economiei și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au depus, tot azi, o cerere prin care au contestat în instanță decizia ANRE. Încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a intrat în vigoare imediat, însă poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Astfel, s-a revenit la tarifele stabilite acum două săptămâni, când s-a decis că benzina Premium-95 poate fi vândută cu maximum 19 lei și 10 bani per litru, iar motorina - cu 17 lei.

Amintim că prețurile plafon pentru carburanți au crescut de mai multe ori în anul curent. Acestea au mai fost suspendate pe 1 și 13 iunie, inclusiv în urma unei decizii de judecată. Totodată, în Chișinău au avut loc câteva proteste cu participarea proprietarilor de automobile, care au cerut ieftinirea benzinei și motorinei.