Harunjen, abordat la prezentarea raportului
Politic 2 mai 2018, 19:14 | 3486

Procurorul general Eduard Harujen a fost nevoit să justifice tergiversarea dosarului furtului bancar și desfășurarea, cu ușile închise, a proceselor de rezonanță. Aceste subiecte au fost abordate într-o ședință comună a două comisii parlamentare, unde Harunjen a prezentat un raport de activitate. Demnitarul lasă de înțeles că totul se face pentru a nu admite vreun amestec al societății civile în opera justiției.

Raportul de activitate a Procuraturii Generale pentru anul trecut a ajuns în plenul Parlamentului încă în martie. Harunjen a relatat pe scurt aspectele pe care le-a considerat importante, iar apoi a fost luat la întrebări. Unii deputați vor să afle de ce dosarul privind furtul din sistemul bancar este tergiversat.

Iar deputatul PLDM a atins subiectul privind secretizarea celor mai răsunătoare dosare din Republica Moldova.

Harunjen a fost întrebat și despre numărul mare de interceptări a cetățenilor Republicii Moldova.

Biroul permanent al Comisiei juridice numiri și imunități urmează să decidă dacă raportul Procuraturii Generale va fi audiat în plenul Parlamentului. Un articol din Legea cu privire la Procuratură prevede clar însă acest lucru.

Precizăm că Ilan Șor a fost condamnat pentru spălare de bani, dar și cauzare de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. În prima instanță, i s-au dat 7,5 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Șor se află însă în libertate și acum. Asta pentru că pedeapsa ar urma să fie executată odată cu adoptarea unei sentințe definitive. Timp de jumătate de an, cauza penală a fost blocată în instanța de fond, pentru că în această perioadă ar fi fost tradusă sentința. Procesul a durat atât de mult pentru că ar fi existat o criză de traducători. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Cahul, iar prima ședință în acest caz a fost amânată.

Opinia ta contează. Comentează!