Promo-LEX a prezentat raportul numărul doi de observare a alegerilor din 1 noiembrie 2020
Politic 17 septembrie 2020, 16:16 | 943

Candidați independenți, dar susținuți de partide, asumarea meritelor pentru activități pe bani publici sau cheltuieli neraportate pentru colectarea semnăturilor. Sunt câteva din neregulile depistate de Promo-LEX și prezentate în raportul numărul doi de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Concluziile și recomandările misiunii se bazează pe datele colectate în perioada 26 august – 15 septembrie curent.

Promo-LEX subliniază că în cazul a cel puțin doi candidați independenți desemnați, Igor Dodon și Alexandr Kalinin, observatorii au raportat activități cu sprijinul unor formațiuni politice. Totodată, sunt opt cazuri de asumare a meritelor pentru activități efectuate pe bani publici.

PAVEL POSTICA, directorul de program Promo-LEX: "În patru cazuri este vizat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și în patru cazuri este vizat Partidul Politc Șor. La fel, observatorii au raportat cazuri care pot fi calificate oferire de cadouri cu tentă electorală."

Observatorii au mai constatat două cazuri în care a fost utilizată imaginea persoanelor oficiale străine, cu referire la candidații Maia Sandu și Igor Dodon. Rezultatele observării indică și asupra riscului de utilizare a resurselor administrative, de către șeful statului, care este și candidat. De asemenea, au fost depistate cheltuieli neraportate în valoare de cel puțin 735 de mii de lei pentru colectarea semnăturilor, care vizează nouă grupuri de inițiativă. Este vorba de Violeta Ivanov, Andrei Năstase, Igor Dodon, Renato Usatâi, Octavian Țâcu, Maia Sandu, Andrian Candu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă.

PAVEL POSTICA, directorul de program Promo-LEX: "Dacă e să vorbim de situații în care au utilizat discursul instigator la ură, au fost atestate doar două cazuri, în ambele autor fiind domnul Renato Usatâi, desemnat de Partidul Nostru, și cel puțin nouă cazuri în care au fost vizați potențialii concurenți electorali. Este vorba de situații care vizează de domnul Usatâi, desemnat de Partidul Nostru, candidatul independent Igor Dodon, Andrei Năstase, desemnat de PPDA, și Maia Sandus, desemnată de PAS."

Nicio persoană din cele vizate nu a reacționat, deocamdată. Misiunea de observare a alegerilor din 1 noiembrie curent pentru funcția de președinte al Republicii Moldova este desfășurată de Asociația Promo-LEX cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, al Departamentului Buna Guvernare dar și Justiție și Drepturile Omului al Fundației Soros Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!