Autoritățile publice rămân codașe la capitolul acces la informație
Social 22 noiembrie 2022, 19:57 | 321

Autoritățile publice au mari restanțe la capitolul ”acces la informație”. Unele instituții și companii dau informații incomplete despre remunerarea șefilor, despre bugete și achiziții. În același timp, acestea publică frecvent date despre numărul locurilor de muncă vacante. Printre instituțiile cu pricina sunt Ministerul de Interne, Serviciul Fiscal sau Curtea de Conturi. Datele se conțin într-un raport al Freedom House, privind măsurarea transparenței instituțiilor publice din Republica Moldova.

STELA PAVLOV, expert în domeniul reformelor în sectorul mass-media, anticorupție și justiție: "Un număr mare de instituții, atât la nivel central, cât și la nivel local, nu respectă nici măcar obligațiile esențiale de transparența pro-activă. Aici putem menționa Ministerul Culturii, Consiliul raional Edineț, Agenția Națională Anti-doping, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Procuratura Generală."

Autorii raportului anunță că progrese esențiale în domeniul transparenței nu s-au înregistrat din momentul evaluării, în 2021. Astfel, disponibilitatea datelor esențiale de natură organizațională, financiară și de personal rămâne în continuare a fi o provocare. Răspunsurile la informațiile solicitate de jurnaliști, fie vin cu întârziere, fie sunt ignorate de către unele instituții publice.

LIUBA ȘEVCIUC, jurnalist al proiectului media ”Cu sens”: "Constat cu regret că în continuare avem destul de multe instituții care sau nu ne răspund sau răspund cu întârziere sau se ascund după Protecția Datelor cu Caracter Personal și noi am decis chiar să ne apărăm acest drept și să mergem în instanțe. De exemplu, acum avem un proces pe rol cu Ministerul Sănătății, cărora le-am cerut o informație despre câți bani s-au cheltuit pe timp de pandemie pentru campaniile de informare anti-COVID-19 văzând că nu este nici un rezultat, în luna mai, am decis să acționăm în judecată."

CORNELIA COZONAC, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice: "Se încearcă împiedicarea jurnaliștilor să acceseze informația de interes public dacă este demers jurnalistic, trebuie să fie clar că informația trebuie să fie oferită. Nu sunt adepta pedepselor, dar altfel nu vom educa funcționarii publici ca să respecte legea."

E mai complicat să obții informații în special de la Agenția Servicii Publice, care este rezervată în a le oferi jurnaliștilor, spun reprezentanții mass-media. În rândul instituțiilor care evită să furnizeze informații de interes public este Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Fiscal de Stat sau Curtea de Conturi. Studiul realizat de Freedom House a analizat 58 de instituții publice, 15 întreprinderi și societăți pe acțiuni, în care statul are cotă parte. Potrivit experților, un grad ridicat de transparență îl au portalul ”m-tender”, pentru achiziții publice, și pagina web a Autorității Naționale de Integritate, în partea ce se referă la declarațiile de avere și interese ale funcționarilor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie