Învățăm de la cei mai buni
Social 16 martie 2019, 21:57 | 4877

Situatia catastrofala de anul trecut, cand sute de tone de mere au ramas pe copaci sau la pamant, sub omat, poate fi evitata.

Situatia catastrofala de anul trecut, cand sute de tone de mere au ramas pe copaci sau la pamant, sub omat, poate fi evitata. Este convingerea unor oameni de afaceri din satul Domulgeni, care aplica experienta occidentalilor privind pastrarea fructelor in asa fel, incat sa fie bune de exportat in oricare colt al lumii. Oamenii cred ca succesul afacerii poate fi asigurat de doua lucruri: recoltarea merelor la timp si pastrarea corespunzatoare. 

Fructele trebuie să fie calitative, pentru a fi cumpărate. De această regulă, una ”de aur” în țările dezvoltate, se conduc acum cinci agricultori din raionul Florești, care îngrijesc 120 de hectare de livadă de meri. Au investit bani în depozite frigorifice și în într-o casă de ambalare a fructelor, fapt ce le permite să exporte roada cu succes. Păstrarea corespunzătoare este condiția primordială, spune Andrei Companici, specialist în siguranța alimentelor post-recoltă din cadrul Proiectului USAID, Agricultura Performantă în Moldova, care a sprijinit efortul comun al agricultorilor din satul Domulgeni. Expertul consideră că fiecare om de afaceri de aici trebuie să ia lecții de la cei, care au acumulat o experiență bogată în domeniu.

Afacerea cu merele din Domulgeni a pornit în 2015, datorită unui credit nerambursabil de 315 mii de euro, oferit în cadrul Proiectului „Agricultura competitivă în Moldova”, finanțat de Banca Mondială, Guvernul Suediei și Fondul Global de Mediu, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii. De atunci încoace, toată procedura este una obligatorie, ne spune Aliona Mandatii, care a stat la baza afacerii. După ce sunt culese, merele sunt depozitate în camere frigorifice, unde sunt tratate cu soluție specială, pentru o mai bună păstrare.

Ulterior, fructele sunt scoase din depozitele frigorifice și aduse la linia de sortare.

Procesul este automatizat și pierderile sunt reduse la minimum.

După calibrare, muncitorii pun merele în cutii.

Dacă în Europa modalitățile de ambalaj sunt practic aceleași, atunci în Orientul Mijlociu sunt alte rigori.

Producția trebuie să fie etichetată, în mod obligatoriu.

Aplicarea bunelor practici agricole le-a permis antreprenorilor din Domulgeni să extindă piața de vânzare atât spre Vest, cât și spre Orientul Mijlociu. Potențialul de vânzări al grupului este de peste 3000 tone de mere proaspete. Cel mai mult, oamenii vor să nu mai vadă nicăieri tone de mere sub omăt sau la groapă, cum s-a întâmplat anul trecut, în unele gospodării din Republica Moldova. O explicație a fenomenului are Vasile Șarban, șef de direcție din cadrul Ministerului Agriculturii.

Statul ar trebui să ofere subvenții mai mari fermierilor și tot statul ar trebui să promoveze politici de încurajare a cetățenilor să consume fructele autohtone. Este opinia directorului Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, Iurie Fală.

În anul trecut, agricultorii din Republica Moldova au exportat aproape 250 de mii de tone de mere în peste 20 de țări. Fondul Național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural este de 900 de milioane de lei. Mărimea subvenției se calculează sub formă de compensație, de 50% din valoarea echipamentelor, utilajelor instalate şi materialelor de construcție pentru investițiile realizate. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie