Sechestru pe bunurile lui Ilan Șor
Politic 26 iunie 2019, 20:16 | 2995

Procurorii anticoruptie au aplicat sechestru pe mai multe bunuri care ii apartin lui Ilan Sor. Declaratia a fost facuta pentru Jurnal TV de catre sefa interimara a Procuraturii Anticoruptie, Adriana Betisor. Tot astazi, acuzatorii de stat urmau sa solicite mandat de arestare pe numele lui Sor, din motiv ca el a incalcat masura preventiva controlul judiciar, aplicata de instanta de fond. De ce nu s-a intamplat acest lucru, aflati in cele ce urmeaza.

Potrivit Adrianei Bețișor, sechestrul pe bunuri a fost aplicat în privința mai multor persoane cercetate în dosarul jafului din sistemul bancar.

Persoanele respective ar face parte din anturajul lui Ilan Șor.

Pentru astăzi era stabilită o ședință la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor. Potrivit procurorului de caz, Andrei Baeșu, la proces nu s-a prezentat însă nici avocatul lui Șor și nici apărătorii din oficiu, care au fost solicitaţi încă de ieri de acuzare. Procurorul a adăugat că, în aceste condiții, nu a putut cere mandat de arestare pe numele lui Șor.

Acuzatorul de stat nu exclude că Ilan Șor ar fi putut să plece din Republica Moldova prin regiunea transnistreană. Totodată, Baeșu ne-a spus că actele de identitate ale inculpatului nu au fost confiscate.

O nouă ședință ar urma să aibă loc peste trei săptămâni. O reacție faţă de aplicarea sechestrului asupra bunurilor lui Șor a avut premierul Maia Sandu.

Am încercat ulterior să obținem o reacție de la șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, dar Adriana Bețișor nu a mai răspuns la telefon. Reprezentanții Partidului Șor şi-au exprimat opinia pe Facebook. Ei au scris că în acest caz ar fi vorba despre răzbunare şi intimidare. De asemenea, membrii formaţiunii politice s-au arătat siguri că aceste sancțiuni, cităm, „vor fi anulate în curând ca fiind neîntemeiate”. Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017, de prima instanță, la 7 ani și șase luni de închisoare pentru spălare de bani și cauzare de daune materiale în proporții deosebit de mari în dosarul fraudelor din sistemul bancar. El se află însă în libertate, întrucât pedeapsa ar urma să fie executată odată cu adoptarea unei sentințe definitive. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chișinău abia după șase luni, iar în februarie 2018 a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, care a amânat mai multe ședințe. Între timp, Ilan Șor a ajuns deputat după alegerile parlamentare din 24 februarie. 

Opinia ta contează. Comentează!