Forumuri PD în case de cultură
Politic 10 iulie 2018, 14:00 | 2591

Partidul Democrat a transformat casele de cultură din mai multe raioane, printre care Cahul, Drochia și Criuleni, în sedii proprii. Însemnele formaţiunii conduse de Vladimir Plahotniuc au fost puse pe faţadele unor clădiri publice locale, unde s-au desfășurat ședințele organizațiilor teritoriale ale PD, aşa cum s-a întâmplat luna trecută şi în Chişinău. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, afirmă însă că bannerele au fost instalate doar pentru orientare.

Potrivit portalului Moldova Curată, pe fațada Palatului de Cultură ”Nicolae Botgros” din Cahul, unde s-au întrunit membrii organizației raionale a PD, a fost instalat, cu acceptul autorităților, un panou enorm, iar în sală - mai multe bannere și panglici distinctive. Cu simbolurile PD a fost ”împodobită” și fațada Casei de Cultură din orașul Drochia, iar în sala de ședințe au fost atârnate baloane și steaguri. Șefa Secției cultură a raionului Drochia, Rodica Lozovan, a declarat pentru Moldova Curată că bannerul PD au fost instalat în fața clădirii cu voia autorităților locale. Au acceptat închirierea edificiilor și autoritățile din Criuleni. În fața Casei de Cultură din satul Slobozia-Dușca, instituție renovată din bani europeni, bannerele nu erau atârnate pe pereții clădirii, ci în fața acesteia. Directorul Casei de Cultură, Andrei Istrati, a precizat pentru sursa citată că nu i se pare un lucru grav afișarea unor bannere.

Solicitat să comenteze inițiativa PD, expertul Transparency-International Moldova Veaceslav Negruța a spus că împodobirea unei clădiri este un exces din partea unei entități politice - astfel de situații se întâmplau doar pe vremea sovieticilor. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, susține că panourile au avut doar un scop de orientare a participanților. Potrivit acestuia, casa de cultură este un local public, fără o menire specială, pe care o are pretura sau instanța de judecată.

Amintim că la începutul lunii iunie, un panou uriaș al PD a fost instalat la intrarea în clădirea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, unde a fost organizat un forum al formațiunii. Ulterior, bannerul a fost mutat în sala pentru întruniri. Un caz similar a avut loc la Pretura Centru. Experții anticorupție consideră că funcționarii publici ar trebui să evite orice acțiuni, care ar putea fi interpretate ca sprijin, agitație sau propagandă politică.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie