Curtea Constituțională a prezentat un raport privind exercitarea jurisdicției constituționale
Social 21 ianuarie 2020, 22:39 | 1546

82 la suta dintre sesizarile examinate de Curtea Constitutionala in anul 2019 au vizat exceptii de neconstitutionalitate. Din 134, doar sapte au fost admise spre examinarea in fond. Este una dintre constatarile membrilor institutiei, care au prezentat pentru prima data raportul privind exercitarea jurisdictiei constitutionale. Potrivit expertilor, astfel de sesizari au drept scop tergiversarea cauzelor judiciare iar autorii ar trebui sanctionati.

Victor Pușcaș, membru al consiliului consultativ științific de pe lângă Curtea Constituțională, spune că astfel de sesizări au scopul de a tergiversa cauzelor judiciare.

În anul 2019 în gestiunea Curții Constituționale s-au aflat 254 de sesizări. În urma analizei, mai mult de jumătate, 152 la număr au fost declarate inadmisibile, instituția aprobând doar 31 de hotărâri. Datele mai arată că cele mai multe sesizări, 194 din numărul total, au fost depuse de instanțele de judecată. În Republica Moldova excepția de neconstituționalitate a fost admisă din anul 2016. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie