Dezbateri aprinse în Parlament
Politic 23 martie 2018, 19:33 | 5058

Majoritatea parlamentară a decis prin lege: pe un teren de aproape 70 de hectare din Stăuceni va fi ridicată Arena Chișinău, un proiect anunțat recent de Partidul Democrat. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a confirmat că pentru construcția arenei, din bugetul de stat vor fi redirecţionate 200 de milioane de lei. Acest lucru a generat o critică din partea opoziției.

Dacă liderii PD-ului anunţau până acum că proiectul construcţiei unei arene multi-funcţionale în Chişinău ar umra să fei încheiată într-un an, acum aflăm că, de fapt, lucrările ar urma să se încheie în luna iulie a anului viitor, iar asta în cel mai bun caz. Anunţul a fost făcut astăzi de speaker-ul, Andrian Candu, în plenul Parlamentului unde s-a votat pentru scoaterea a 69 de hectare de pământ dintr-o suburbie a capitalei din circuitul agricol. Decizia a provocat suspiciuni din partea opoziţiei parlamentare.

La prezentarea proiectului de care este responsabil, Andrian Candu, a precizat că 69,2 de hectare de pământ, aflat în gestiunea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, vor fi scoase din circuitul agricol, ceea ce va genera pierderi publice de peste 85 de milioane de lei. Deputatul din fracţiunea PCRM, Elena Bodnarenco, l-a întrebat pe Candu de ce s-a decis ca viitorul investitor să fie scutit de achitarea comensaţiilor pentru cele 69 de hectare?

Deputata i-a cerut explicaţii lui Candu şi în privinţa difuzării unor imagini la prezentarea proiectului Arena Chişinău, despre care o companie franceză, căreia îi aparţin drepturile de autor, s-a plâns că nu i s-a cerut acordul şi nici n-a fost menţionat numele entităţii în prezentare.

Candu a uitat, însă, să precizeze că "bicicleta" despre care vorbeşte, nu-i aparţine. Acesta a mai spus că preţul întregului proiect s-ar putea ridica la 50 de milioane de euro şi că în afară de construcţia propriu-zisă a Arenei ar fi nevoie şi de alte cheltuieli de infrastructură, inclusiv drumuri de acces, trecere-estacadă şi reparaţia unor şosele din preajmă. În aceste condiţii, costurile vor fi mult mai mari, iar legislatorii se întreabă cine la va suporta?

Andrian Candu a mai spus că s-a decis, împreună cu Ministerul Finanţelor, ca din bugetul de stat să fie redirecţionate 200 de milioane de lei pentru contribuţia statului la construcţia arenei, dar încă nu se ştie dacă aceşti bani vor fi luaţi din Fundul Rutier sau din altă parte. Atunci când a fost acuzat că proiectul are un profund iz electoral, Candu s-a plâns că n-are unde să-şi ducă copiii în Chişinău.

În discuţii s-a implicat şi fostul preşedinte Vladimir Voronin. Iar ca dezbaterile să nu dureze prea mult, deputatul PD, Corneliu Dudnic, cel care anterior a declarat că e gata să pună mâna pe mitralieră, le-a adresat un îndemn "marca Dodon" deputaţilor din opoziţie. Deputaţii din opoziţie au mai remarcat că acest teren, alocat pentru construcţia arenei, este singurul de astfel de dimensiuni din raza municipiului Chişinău care a rămas în administrarea autorităţilor şi care de mai mult timp se încearcă de a fi scos din circuitul agricol.

Lucrările ar urma să se încheie în luna iulie viitor, în cel mai bun caz, deși anterior, liderii acestei formațiuni spuneau că tot procesul va dura un an de zile. În pofida criticilor aduse precum că proiectul de lege nu argumentează suficient necesitatea scoaterii din circuitul agricol a celor 69 de hectare de pământ, deputaţii din colaiţia de guvernare au aprobat proiectul de lege cu 56 de voturi în două lecturi.

Opinia ta contează. Comentează!