A stat pe nedrept în pușcărie 425 de zile
Social 21 martie 2018, 20:30 | 9487

Republica Moldova ar putea să mai piardă un proces la CEDO. Un cetățean este pe cale să ceară dreptate la Înalta Curte de la Strasbourg după ce a fost ținut ilegal 425 de zile în pușcărie. Amarnica poveste a lui Igor Savin, inspector din cadrul Ministerului Finanțelor, a început în 2011, la Cahul, unde i-a fost înscenată o luare de mită. Prima instanță l-a condamnat la opt ani de închisoare.

Igor Savin spune că, în 2011, fostul deputat Ion Butmalai, originar din Cahul, a solicitat o verificare la Primăria acestui oraș, precum și la instituțiile din subordonarea acesteia. Plecat la fața locului, Savin a depistat nereguli la Gospodăria comunal-locativă Cahul. Pentru a scăpa de probleme, șefii acesteia i-au pus inspectorului niște bani în birou, pentru a-l acuza de luare de mită.

Una dintre abaterile depistate ținea de gestionarea resurselor subterane, mai concret - a nisipului. Savin afirmă că după asta a fost amenințat cu moartea. Într-o bună zi, i-a fost înscenată o luare de mită.

Inspectorul a fost reținut și două luni s-a aflat în arest preventiv în Penitenciarul Nr. 5 din Cahul. Ulterior, prima instanță l-a condamnat la opt ani de închisoare, așa cum a cerut procurorul de caz. Igor Savin își amintește cu groază despre aflarea în închisoarea de la Cahul.

Peste câteva luni, Curtea de Apel Cahul i-a redus pedeapsa la doi ani. Igor Savin a fost transferat în Penitenciarul Nr.13 din Chișinău, apoi a fost dus la spitalul-penitenciar Pruncul, pentru ca destinația finală să fie închisoarea din Lipcani. În timp ce se afla în această pușcărie, a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție. Bărbatul a depus mai multe solicitări la instituțiile naționale de drept.

Igor Savin cere recuperarea pagubelor pricinuite în urma condamnării ilegale.

Avocatul Vadim Vieru a trimis o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, care urmează să se pronunțe asupra condamnării ilegale a lui Igor Savin.

Dacă instituțiile de drept nu vor respecta normele legale, avocatul spune că va merge la CEDO. Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Anticorupție ne-a comunicat că lui Igor Savin i s-a răspuns la petiție în urmă cu o lună, fiind emisă o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale pe motiv că nu s-a constatat existența infracțiunii. Iar ofițerul de presă al CSM a spus că solicitarea lui Savin a fost respinsă. Mai multe detalii despre acest caz aflați sâmbătă, de la ora 19, în cadrul emisiunii „Jurnalul săptămânii”, care poate fi urmărită și în reluare duminică, de la ora 18.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie