Image-Description
Soarta Guvernului Maia Sandu se va decide în următoarele 72 de ore, declară Igor Dodon, la „Secretele Puterii”
Politic 7 noiembrie 2019, 08:28 | 4386

Soarta Guvernului Maia Sandu se va decide în următoarele 72 de ore, dacă șefa Cabinetului de Miniștri nu-și va retrage de bună voie inițiativa privind modificarea Legii Procuraturii, prin procedura de asumare a răspunderii în fața Parlamentului. Declarația a fost făcută în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV de președintele Igor Dodon, care a avertizat că, în caz contrar, există riscul ca Guvernul să cadă și să fie convocate alegeri parlamentare anticipate.

Dodon afirmă că nu și-ar dori acest lucru.

„Eu consider că cea mai bună soluție în această situație este ca Guvernul să-și retragă această asumare de responsabilitate și să se așeze la masa de discuții împreună cu partenerii de coaliție. Pentru că această asumare de responsabilitate este total nelegală, nu are suport constituțional și orice om, orice deputat nu va putea susține această inițiativă. Aceasta este opinia mea”, a declarat Igor Dodon.

În caz contrar, conform procedurilor invocate de Igor Dodon, în următoarele trei zile, Maia Sandu va trebui să-și prezinte proiectul în Parlament și, dacă nu va avea susținerea majorității deputaților, Guvernul va fi demis.

„În trei zile, fie Guvernul cade, fie funcționează în continuare. Faptul că doamna prim-minstră a mers la acest pas denotă o situație foarte interesantă, deoarece putea să discute acest subiect cu partenerii din alianță. În acordul semnat între PSRM - ACUM este scris foarte clar care este procedura de înaintare a candidaturii la Procuratura Generală. În opinia mea, PSRM nu poate să accepte așa ceva. Această decizie poate să ducă la căderea Guvernului. Atunci mă întreb de ce Guvernul a mers la acest risc?”, spune Dodon.

El a mai îndemnat-o pe Maia Sandu s-o retragă din funcție pe ministra Justiției, Olesea Stamate.

Întrebat insistent ce se va întâmpla în cazul în care Guvernul va fi demis, Igor Dodon a declarat că PSRM nu va face în niciun caz alianță cu PDM și examinează doar o recoalizare cu blocul ACUM pentru formarea unui nou Executiv, în așa fel ca să fie evitate alegerile anticipate.

În acest context, președintele Dodon a anunțat că va convoca astăzi, 7 octombrie, toți ambasadorii acreditați la Chișinău, pentru a discuta cu ei situația politică din Republica Moldova.

Amintim că ieri, 6 noiembrie, ministra justiției, Olesea Stamate, a anunțat că va anula rezultatul concursului de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general, pe motiv că că unul din membrii comisiei i-a apreciat în mod vădit disproporționat pe unii candidați. În aceeași zi, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, urmând ca premierul Maia Sandu să selecteze doi candidați la funcția de procuror general, pe care îi va propune Consiliuliu Superior al Procurorilor.

Opinia ta contează. Comentează!