Promo-LEX, apel către Guvern
Politic 17 ianuarie 2019, 19:43 | 2296

Asociaţia Promo-LEX cere Guvernului să creeze în regim de urgență un consiliu național pentru drepturile omului și un secretariat permanent pentru drepturile omului, în conformitate cu o hotărâre a Parlamentului din anul trecut. ”Drepturile omului ar trebui să fie prioritare, indiferent de faptul cine se află la guvernare”, afirmă Promo-LEX. Reprezentanţii executivului spun că au recepţionat apelul, dar când va fi luată vreo decizie, nu se știe.

Parlamentul a adoptat, încă pe 24 mai trecut, Hotărârea cu privire la ”crearea de către Guvern, în termen de 2 luni, a Consiliului Național pentru Drepturile Omului și a Secretariatului Permanent pentru Drepturile Omului, instituții responsabile de coordonarea și monitorizarea implementării Planului Național de Acțiuni în domeniu pentru anii 2018-2022”. Instituțiile respective nu au fost, însă, create. Asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea față de întârzierea aplicării unuia din cele mai importante mecanisme de monitorizare a recomandărilor internaționale în domeniul drepturilor omului. Avocatul Promo-LEX Vadim Vieru atrage atenţia că Republica Moldova a primit de la Naţiunile Unite peste 120 de recomandări în domeniul drepturilor omului, pe care Guvernul de la Chişinău s-a angajat să le execute.

Vadim Vieru a precizat că reprezenatanţii Promo-LEX au avut o comunicare scrisă cu Guvernul, dar, deocamdată, nicio reacție. Șefa adjunctă a Direcției comunicare și protocol a Cancelariei de Stat ne-a spus doar că Guvernul a recepţionat apelul Asociaţiei Promo-LEX.

Cât despre întârzierea implementării Planului Naţional de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului, Mariana Perju ne-a spus că se va documenta şi va reveni cu un apel. Între timp, Partidul Democrat a emis un comunicat, în care afirmă că a trimis partenerilor externi ai Republici Moldova o analiză referitoare la rapoartele de monitorizare realizate de Promo-Lex, despre care formaţiunea spune că sunt trunchiate şi chiar false. Asta după ce Promo-LEX a constat că PD, Partidul Șor și PSRM ar fi utilizat resurse administrative pentru activitățile electorale. Într-o postare pe Facebook, directorul de program al Promo-LEX a declarat că nu va răspunde public intimidărilor și atacurilor.

Pentru Jurnal TV, Pavel Postica a precizat că în mesajul său s-a referit atât la atacurile venite din partea unor partide politice, cât şi din partea instituţiilor statului.

Opinia ta contează. Comentează!