Cinci judecători au fost reținuți
Social 23 octombrie 2018, 23:38 | 2604

Zece persoane au fost reținute într-un dosar de corupție. Printre ei sunt cinci judecători, un procuror, un avocat și un medic. Trei judecătoare sunt de la Curtea de Apel Chișinău, două de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și un procuror din cadrul Procuraturii municipale, sectorul Centru. Potrivit procurorilor, cei vizați au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

De la Curtea de Apel a fost reținută judecătoarea Galina Moscalciuc, care a participat în ultimii ani la luarea unor decizii în dosare controversate. Moscalciuc este unul dintre judecătorii, care a examinat dosarul fostului premier Vladimir Filat pe când era judecător în prima instanță. Tot Moscalciuc a avut în gestiune în prima instanță dosarul afaceristului Veaceslav Platon cu privire la tentativa de escrocherie în proporții deosebit de mari la Moldasig. Ulterior, Moscalciuc la condamnat la 12 ani de închisoare pe Platon. Ea este judecătoarea care l-a achitat pe Ion Perju, polițistul învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, în dosarul 7 aprilie. Ulterior, sentința judecătoarei a fost anulată de instanțele superioare. Moscalciuc este judecătoare din anul 2005 și până în 2017 în cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, iar din decembrie 2017 a fost numita judecător la Curtea de Apel.

Altă judecătoare reținută este Liubovi Brânză, soția decanului Facultății de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, Sergiu Brânză, reținut de procurori la începutul lunii octombrie, într-un dosar de corupție. Și cea de-a treia judecătoare de la apel este Ludmila Ouș, care a participat în apel la examinarea dosarul fostului premier Vladimir Filat, acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. Iar de la Judecătoria Chișinău au fost reținute judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu. Despre cea din urmă presa a scris că pozează senzual pe rețelele de socializare. Solicitat pentru o reacție, procurorului-șef al municipiului Chişinău, Ștefan Șaptefrați, ne-a comunicat că vizat este un procuror de la sectorul Centru.

Astăzi procurorii și ofițerii anticorupție au făcut percheziții la Curtea de Apel Chișinău, judecătoria Chișinău sediul Centru, Procuratura municipală, precum și la domiciliile suspecților. Potrivit procurorilor, inițial urmărirea penală a fost dispusă pentru trafic de influență, iar ulterior la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale ce cuprind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă. În schema infracțională mai este implicat un asistent judiciar și un inculpat pe un dosar. În cadrul anchetei s-a stabilit că judecătoarele de la Curtea de Apel, precum și cele de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și a procurorului a fost de a intermedia transmiterea banilor de la persoanele interesate către magistrați. Medicul și cealaltă persoană implicată în schemă, erau clienții judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie